IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските борси се изстреляха с над 2% нагоре

Добрите тримесечни отчети на Caterpillar, AT&T и 3M подкрепиха индексите след силния спад вчера

18:02 | 22.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските борси се изстреляха с над 2% нагоре

Щатските индекси се изстреляха нагоре с повече от 2% в началото на днешната сесия, подкрепени от добрите тримесечни отчети на Caterpillar, AT&T и 3M.

Dow Jones Industrial Average, който обединява 30-те най-големи и ликвидни щатски компании, нараства с 2,2% до 10 338,19 пункта близо час и половина след началото на сесията.

Още три от компаниите в неговия състав обявиха своите финансови резултати за последното тримесечие преди началото на сесията днес.

Акциите на индустриалния конгломерат 3М поскъпват с 2,7% до 84,55 долара, след като обяви 43% ръст на печалбата си за второто тримесечие до 1,12 млрд. долара, или 1,54 цента на акция. Продажбите й се увеличават с 18% на годишна база до 6,73 млрд. долара.

Книжата на Caterpillar на свой ред поскъпват с 2% до 68,18 долара за акция на Нюйоркската фондова борса, след като най-големият производител на строителна техника в света обяви близо 100% ръст на печалбата си за второто тримесечие и вдигна прогнозните си резултати за цялата финансова година.

Най-много обаче, с 2,8% до 25,62 долара, поскъпват акциите на телекомуникационната компания AT&T, след като стана ясно, че печалбата й за второто тримесечие с скочила с 25% до 4 млрд. долара, а броят на мобилните й абонати в САЩ е стигнал рекордните 90 млн. души.

Широкият щатски индекс S&P 500 се повишава с 2,4% до 1 095,49 пункта, воден от транспортните и финансови компании. На борсата Nasdaq технологичните компании повишиха Nasdaq Composite с 2,7% до 2 247,90 пункта.

Вчерашната сесия завърши с резки понижения на трите индекса в последния час на търговията, след като председателят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви, че безработицата в САЩ ще остане висока на ниво над 7% поне до края на следващата година.

Той изрази опасения, че състоянието на икономиката остава много несигурно и ще трябва да мине време, за да се възстановят загубените по време на кризата около 8,5 млн. работни места.

Икономическите данни за САЩ от днес показаха, че първоначалната безработица се е увеличила повече от очакваното през изминалата седмица. Тогава общо 464 хил. души са подали молби за помощи при безработица, което е с 37 хил. повече спрямо седемте дни преди това.

Малко след това стана ясно, че продажбите на съществуващи жилища в страната са намалели за втори пореден месец през юни, но отчетеният спад от 5,1% се оказа по-малък от прогнозите на анализатори.

Междувременно излезе индексът на водещите индикатори, който предсказва посоката на развитие на щатската икономика. Той се е свил с 0,2% през юни, след като през май отчете месечен ръст от 0,4 на сто. Понижението му е първото за последната близо година и половина и по-малко от очаквания спад от 0,2 на сто.

Щатският долар поевтинява силно срещу еврото, британската лира и австралийския долар. Цената на петрола в същото време се качва с 2,3% до 78,30 долара за барел. Златото с доставка през август поскъпва с 0,2% до 1 194,50 долара за тройунция. Доходността на десетгодишните американски държавни ценни книжа се покачва до 2,91% спрямо 2,89% в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още