IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изказванията на Бернанке смутиха Wall Street

Разпродажбите в технологичния и финансовия сектор понижиха щатските индекси с повече от 1%

23:38 | 21.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Изказванията на Бернанке смутиха Wall Street

Разпродажбите на щатските борси, започнали в ранните часове на търговията, се засилиха в самия й край, след като от изказването на председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке пред Конгреса стана ясно, че перспективите пред икономиката остава необичайно несигурни.

Федералният резерв очаква безработицата в САЩ да остане висока на ниво над 7% поне до края на 2012 г., като според Бернанке ще трябва да мине значителен период от време, преди да се възстановят загубените по време на кризата работни места в страната.

Икономическите данни за САЩ, както и финансовите отчети на редица големи американски компании от последните седмици, чертаят смесена картина за състоянието на икономиката, което повиши волатилността на фондовите пазари.

Индексът на 30-те най-големи и често търгувани компании Dow Jones IA се понижи с 1,1% до 10 120,53 пункта. Въпреки разпродажбите, акциите на Coca-Cola, която е една от компаниите в състава му, поскъпнаха с 1,6% до 54,08 долара, след като компанията обяви 16% ръст на своята печалба до 2,37 млрд. долара през второто тримесечие.

Широкият индекс S&P 500 потъна с 1,3% до 1 069,59 пункта заради силните понижения при компаниите от банковия и здравния сектор. Индексът на всички компании от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite загуби 1,6% до 2 187,33 пункта заради технологичните компании.

Поредицата от тримесечни отчети на редица ключови борсови компании компенсира липсата на икономически данни за САЩ.

Акциите на Apple поскъпнаха с 0,9% до 254,24 долара на борсата Nasdaq благодарение на рекордните приходи за изминалото тримесечие и обнадеждаващите й прогнози за текущото тримесечие.

Най-многоа обаче, с 6,3% до 26,80 долара, поскъпна акциите на Morgan Stanley. Отчетите на финансовия гигант показаха, че е излязъл на печалба от 1,96 млрд. долара за изминалото тримесечие спрямо загуба от 1,26 млрд. долара преди година.

Книжата на Yahoo обаче поевтиняха с 8,5% до 13,91 долара на Nasdaq, след като интернет компанията обяви по-малки от очакваното продажби за второто тримесечие и спад на приходите от търсене в интернет.

Малко преди изказването на Бен Бернанке пред Конгреса президентът на САЩ Барак Обама подписа закона за реформа на финансовия сектор в страната.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още