IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: ДДС е вероятно най-добрата идея за ограничаване на дефицита в САЩ

Пазарите няма да накажат страните, които продължават с фискалната подкрепа, смята известният икономист

16:22 | 15.07.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Рубини: ДДС е вероятно най-добрата идея за ограничаване на дефицита в САЩ

"Правителството на САЩ трябва да поддържа фискалните стимули в краткосрочен план, преди да започне плавно да ограничава разходите и да повишава приходите. ДДС е вероятно най-добрата възможност за ограничаване на бюджетния дефицит, след като веднъж възстановяването набере скорост", смята Нуриел Рубини.

„Обвързването с конкретен фискален план ще предотврати сътресения на финансовите пазари“, казва той. „В краткосрочен план пазарите няма да накажат страните, които продължават с фискалните стимули, когато светлината в тунела вече се вижда“.

В опит да подпомогне икономиката администрацията на президента на САЩ Барак Обама увеличи търгуемия щатски дълг до рекордните близо 8 трлн. долара.

Обама трябва да бъде открит към американците относно това, което трябва да се направи, за да бъде ускорен растежът на щатската икономика, посочва в интервю за Bloomberg икономистът от нюйоркския университет.

„Трябва да осъзнаем, че хората не са деца“, казва той. „И тогава да бъдем искрени с тях за рисковете и предизвикателствата, пред които сме изправени, а не да отлагаме въпроса.“

Според Рубини в краткосрочен план фискалните стимули са необходими, за да избавят от банкрут задлъжнелите домакинства, а така също и местните власти.

Ако това облекчаване на задълженията не бъде осигурено, потреблението ще спадне и ще се стигне до намаление на жизненоважни разходи на местните власти в областта на образованието и обществената сигурност, твърди икономистът.

Когато икономиката набере инерция, правителството ще трябва да смени посоката, предприемайки строги мерки за ограничаване на бюджетния дефицит през следващите три до седем години.

„Същевременно са необходими мерки и за увеличаване на приходите“, смята Рубини, изразявайки подкрепа за въвеждането на ДДС. „Дефицитът в САЩ е толкова голям, че не можем да минем без повишаване на приходите, и трябва да го направим по начин, който не изкривява икономиката.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Dror
преди 14 години
taia svetlina v tunnela povi4e miaza na fara na idvashtia vlak - v sledvashtite 2-3 sedmitsi shte stane iasno
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Tony
преди 14 години
Много интересен коментар: Краткосрочно, краткосрочно, краткосрочно.Сигурно има впредвид само лятото! Е има още 45 дни. С една дума: никаква прогноза. 'Защо ли е коментар на деня"??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
mehudi
преди 14 години
ами прави са си словаците - изтърпяха мъки за да ги приемат и сега да помагат на някой, който е лъгал и си е вял пи***та. напълно ги разбирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още