IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските борси започват новата седмица в очакване на нов мечи пазар

Широкият борсов измерител S&P 500 се понижил с 16% от най-високата си точка за тази година

10:14 | 05.07.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Щатските борси започват новата седмица в очакване на нов мечи пазар

Щатските фондови борси попаднаха на прага на мечия пазар в края на юни, след като широкият борсов измерител S&P 500 се понижи с 16% от най-високата си точка за тази година, отбелязана през април.

В същото време Dow Jones е паднал с 13,5% от средата на април насам, а Nasdaq Composite е лидер със спад от 17 на сто. За начало на мечи пазар се счита понижение на индексите от 20% спрямо последния им връх. Това обикновено предизвиква вълна от разпродажби, която води до още по-силен спад в цените на акциите.

Последните два месеца донесоха загуби на пазарите на ценни книжа не само в САЩ, но и по целия свят, заради притесненията от разрастващите се бюджетни дефицити и държавни дългове на редица развити икономики по света.

Разочароващите данни за състоянието на пазара на труда и недвижими имоти в САЩ засилиха борсовия песимизъм на инвеститорите. В края на миналата седмица стана ясно, че броят на работните места в неселскостопанските отрасли на щатската икономика се е понижил повече от очакваното със 125 хил. през май.

Данните понижиха S&P 500 до най-ниското му ниво за последните девет месеца. Днес няма да стане ясно дали разпродажбите на Wall Street ще продължат, защото всички финансови пазари в САЩ ще бъдат затворени заради честването на Деня на независимостта.

Търговията ще се възобнови във вторник, когато малко след началото на сесията излизат данните за бизнес активността в сектора на услугите, който е доминиращ в американската икономика. Мнозинството от пазарни анализатори прогнозират леко забавяне на темповете, с които секторът се разраства през май.

В сряда идва ред на данните на Асоциацията на американските банкери, които ще покажат дали броя на просрочените потребителски и ипотечни кредити продължава да се увеличава.

Най-важните икономически данни обаче излизат през последните два дни от седмицата. Тогава ще стане ясно каква е промяната в броя на американците, които са подали молби за обезщетение за безработица. Според икономистите той се понижил леко от 472 хил. до 461 хил. през изминалата седмица.

Тогава излизат и данните за продажбите на големите вериги за търговия на дребно през юни, както и за запасите от суров петрол на САЩ. Малко преди края на борсовата сесия излизат и данните за промяната в задлъжнялостта на американските потребители. Според анализатори потребителското кредитиране в САЩ е отчело спад от близо 2 млрд. долара през май.

В петък излизат данните за складовите запаси и продажбите на веригите за търговия на едро през май, които са важен ориентир за потребителските нагласи. Разходите на домакинствата са източник на около две трети от брутния вътрешен продукт на САЩ.

Изминалата седмица донесе на Dow Jones IA спад от 4,5%, докато S&P 500 и Nasdaq Composite отстъпиха с между 5 и 6%. От началото на тази година Dow се е понижил със 7%, S&P 500 – с 8,3 на сто, a Nasdaq Composite – със 7,8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Червени Боклуци
преди 14 години
Какво значи на прага на мечи пазар? Мечият пазар е факт 2008г. По-ниски върхове и по-ниски дъна. Не е ли това достатъчен аргумент, че отдавна вече сме във мечи пазар?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още