IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ продаде акции на Citigroup с 24% печалба

Държавата е събрала 10,5 млрд. долара от първите два етапа от продажбата на дела си в банката

17:34 | 01.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ продаде акции на Citigroup с 24% печалба

Финансовото министерство на САЩ обяви, че държавата е събрала 10,5 млрд. долара от продажбата на 2,6 млрд. акции от капитала на Citigroup. Книжата станаха собственост на правителството като част от плана за спасяване на финансовия сектор на стойност 700 млрд. долара, осъществен през 2008 година.

От финансовото министерство добавят, че последната извършена продажба е на 1,1 млрд. акции и че с нея е завършен вторият етап от плана за ликвидиране на държавния дял в институцията, пише АР.

Акциите са били продадени на средна цена от около 4,03 долара, което означава, че държавата е постигнала 24% доходност спрямо цената на придобиване от 3,25 долара за брой.

САЩ притежава още 5,1 млрд. акции от капитала на Citigroup, което означава, че скоро може да има продажба на още акции.

По време на финансовата криза банката получи 45 млрд. долара от държавата, което е най-голямата помощ, отпускана на американска банка. От цялата сума 25 млрд. долара бяха конвертирани в акции, които станаха собственост на правителството. Другите 20 млрд. долара пък бяха върнати на правителството през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още