IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Строги банкови регулации, но не съвсем

Пол Волкър, който предложи промени в регулацията на финансовите институции, остана недоволен от начина, по който лобисти успяха да смекчат поправките

17:53 | 30.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Строги банкови регулации, но не съвсем

Поправката на бившия председател на федералния резерв Пол Волкър, включена в оригиналния проектозакон за ново финансово законодателство на САЩ, предвиждаше пълна забрана за банките да инвестират в компании за дялови инвестиции и в хедж фондове. Идеята зад подобна регулация се приемаше като опит за ограничаване на рисковете, които доведоха до финансовата криза от 2008 г.

Преговори в последните минути, имащи за цел да спечелят подкрепата на републиканците, доведоха през миналата седмица до компромис, който позволява на банките да инвестират до 3% от техния капитал в подобни фондове.

Волкър не очакваше неговата поправка да бъде изкривена до такава степен, казва близък до икономиста източник, цитиран от Bloomberg. Той все пак е доволен от забраната за банките да търгуват със свой собствен капитал.

„Поправката Волкър беше планирана като правило за пълен контрол върху рисковите инвестиции“, казва Антъни Сандърс от George Mason University. „Но в процеса на преговорите тя беше отслабена и оставена с много пукнатини“, допълва той.

Лобирането от страна на банките и конгресмени, симпатизиращи на Wall Street, успя да омекоти стриктните правила предложени от Волкър.

Президентът Барак Обама представи за първи път поправката през януари, като това се случи, след като Конгресът вече беше гласувал своята версия на проектозакона, и по този начин поправката беше включена само във версията, гласувана от Сената.

Според последните изменения на поправката американски банки като Goldman Sachs Group Inc. и Citigroup Inc. ще имат 12 години, за да намалят позициите си в хедж фондове и компании за дялови инвестиции.

JPMorgan Chase & Co., втората по големина американска банка, оперира най-големия хедж фонд в света, който към 1-ви януари тази година е разполагал с 50 млрд. долара. Фондът на Goldman Sachs, класиран на девето място в началото на годината, е разполагал с 21 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
1914
преди 14 години
както винаги корпоративният лобизъм си пробива път. за съжаление винаги става така, след което всички се хващат за главата, защото регулациите били недомислени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още