IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Показателно ли е миналото за фондовия пазар в САЩ?

Лошото първо полугодие на борсата не винаги е последвано и от лошо второ

13:10 | 25.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Показателно ли е миналото за фондовия пазар в САЩ?

Да се надяваме, че лошата първа половина на годината за фондовия пазар няма да е показателна за втората, пише Марк Хълбърт от MarketWatch. 

След спада от 146 пункта в четвъртък, индексът на 30-те водещи щатски компании Dow Jones Industrial Average вече губи 2,6% от началото на годината, като до преполовяването й остават още само четири търговски сесии.

Ако и втората половина на годината не е по-различна, то загубата ще надхвърли 5%, докато в исторически план средногодишно индексът расте с около 10%.

Разочароващото представяне на пазарите през първата половина на годината не обрича автоматично на такова и втората. През 2009 спадът на пазара през първите шест месеца бе последван от един от най-силните ръстове в близкото минало.

В много други години обаче лошото първо полугодие е било последвано и от лошо второ. Историята обаче показва, че връзката между представянията на пазара в двете половини на годината е в голяма степен случайна.

В 59% от годините от основаването на индекса Dow Jones досега когато той спада през първата половина на годината, се покачва през втората. Когато обаче се покачва през първата, той расте в 71% от случаите и през втората половина на годината. Като цяло в 66% от случаите индексът се повишава през втората част на годината.

На пръв поглед изглежда, че можем да очакваме през втората половина на 2010 представянето на индекса да е под средното. Тъй като отклоненията от средното представяне обаче са доста големи, не можем да сме 95% сигурни, което е обичайният праг за статистическа значимост.

Това не трябва да ни изненадва, ако приемем, че пазарите са ефективни. Ако представянето на пазара през първата част на годината действително предсказваше какво ще се случи през втората, то всички участници щяха да опитат да се възползват от това, по този начин разрушавайки зависимостта.

Фактът, че първата половина на годината говори малко за това каква ще бъде втората обаче не трябва да ни разочарова, а напротив. Според Лорънс Тинт, президент на фирмата за моделиране на риска Quantal International, ако имаше зависимост между представянето на пазара в двата периода, то това щеше да го направи нестабилен.

Според него няма място за притеснение, тъй като относително ефективните пазари винаги се базират на очакваната възвръщаемост, а не на историческата.

Така че акциите може наистина да спаднат и през втората половина на годината, но това няма да е защото са паднали през първата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
no-credit
преди 14 години
Мдааа, май идва време за разплата. Хората с парите се уплашиха, че няма да си получат обратно заемите и решиха да затегнат кранчето. А който има да връща, в период на рецесия и евентуално дефлация, ще съжали 10 пъти, че е взел заем. Особено потребителски или ипотечен. Ще има кръв и сълзи май. И няма и как да е иначе - нали ако някой печели от лихви друг трябва да губи. Просто правило, но оказва се над възможностите на доста хора.----------------------Кредитът - модерното робство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още