IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските индекси задълбочават пониженията си

Икономическите данни за страната показаха спад на първоначалната безработица, но и на поръчките за дълготрайни стоки

17:37 | 24.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските индекси задълбочават пониженията си

Щатските индекси започната днешната сесия на отрицателна територия, след като вчерашното изявление на Федералния резерв хвърли сянка върху силата на икономическото възстановяване на страната.

Индексът на 30-те най-големи и търгувани борсови компании Dow Jones IA се понижава с 0,6% до 10 240 пункта час след началото на сесията. Той е изгубил над 2% от началото на тази седмица.

Широкият S&P 500 потъва с 0,7% до 1 084,1 пункта, главно под тежестта на разпродажбите при минните, енергийните и финансовите компании.

Индексът на всички компании от борсата Nasdaq - Nasdaq Composite, губи 0,8% до 2 236,15 пункта.

Сесията в сряда приключи с минимални разнопосочни движения на трите индекса, след като централната банка на САЩ остави основния лихвен процент в страната близо до нула и изрази своето притеснение за възстановяването на щатската икономика на фона на фискалната криза в Европа.

Извънредно лошите данни за продажбите на нови и използвани жилища от тази седмица също засилиха борсовия песимизъм на инвеститорите.

Акциите на Google поевтиняват с 0,4% до 480,10 долара на борсата Nasdaq в сутрешната търговия, след като компанията спечели дело срещу медийния гигант Viacom, който обвини притежавания от Google сайт за видеосподеляне YouTube в нарушаване на авторки права.

Акциите на Apple поскъпват леко с 0,1% до 271 долара, след като днес нейният дългоочакван iPhone 4 бе пуснат в продажба в Щатите, пише CNN.

Икономическите данни за страната от днес показаха, че първоначалната безработица се е понижила от двумесечния си връх през изминалата седмица. Новите молби за помощи при безработица са паднали с 19 хил. до 457 хил. за седемте дни до 19 юни. Това се оказа повече от очакваното понижение до 461 хил.

Междувременно броят на хората, които са получавали повече от две седмици помощи за безработица, се е понижил с 45 хил. за седмицата до 12 юни и възлиза на 4,55 млн. В началото на тази година той бе над 6 млн. души.

Отделни данни на Бюрото за икономически изследвания показаха, че новите поръчки за производството на стоки с дълготрайна употреба, каквито са автомобилите и електроуредите, са намалели за първи път през последните шест месеца.

Стойността им пада с 1,1% на месечна база през май заради свиването на новите поръчки за самолети и телекомуникационно оборудване.

Понижението все пак не се оказа толкова голямо, колкото очаквания от икономистите спад от 1,4 на сто. Спадът все пак е най-силният от август 2009 г. насам.

Ако се изключат поръчките за транспортно оборудване, индексът се повишава с 0,9% на месечна база.

Американският лек суров петрол с доставка през август поевтинява с 28 цента до 76,07 долара за барел, а златото губи 2,40 долара от цената си до 1 232,40 долара за тройунция. Доходността на десетгодишни американски облигации пада до 3,09% спрямо 3,11% вчера, след като инвеститорите потърсиха в тях убежище заради икономическата несигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още