IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай ще детронира САЩ като най-голям световен производител през 2011 г.

Щатите успяха да запазят „короната“ през 2009 г., но изглежда догодина отстъплението няма да им се размине

14:45 | 22.06.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Китай ще детронира САЩ като най-голям световен производител през 2011 г.

САЩ запазиха позицията си на производител номер 1 в света през 2009 г., но, ако сегашните тенденции се запазят, страната ще изгуби първенството си от Китай през 2011 г., което ще сложи край на 110-годишното американско господство на световния пазар, пише Financial Times.

Данни, публикувани от IHS Global Insight в понеделник, показват, че през миналата година на САЩ се падат 19,9% от всички продукти, произведени на планетата, в сравнение с 18,6% за Китай. През 2009 г. Съединените щати успяха да запазят водещата си позиция въпреки резкия спад на производството, породен от световната икономическа криза.

Това че САЩ останаха на върха и през 2009 г. беше изненада за анализаторите. IHS предвиждаше страната да изгуби позицията си именно през 2009 г. Въпреки че сравнително устойчивото американско представяне остави Китай на второ място за още няколко години, консултантската компания прогнозира, че Китай ще измести САЩ през 2011 г.

Щатите се превърнаха в най-големият производител в света в края на 90-те години на 19-ти век, измествайки залязващата Британска империя.

Според Хал Сиркин от Boston Consulting Group САЩ не трябва да се обезкуражават от вероятната загуба на първото място от Китай. „Ако имате страна с четири пъти по-голямо население от САЩ и с десет пъти по-ниски заплати, очевидно е, че в даден момент ще ни измести по производствени мощности“, казва той.

По данните на IHS през 2009 г. продукцията на САЩ е била 1,717 трилиона долара в сравнение с 1,608 трилиона долара за Китай.

През 2011 г. продукцията на Китай ще достигне 1,870 трилиона долара, съвсем малко повече от прогнозираното производство в САЩ.

Ако Китай успее да стане най-големият производител в света, страната ще си възвърне една отдавна изгубена позиция. Според икономически историци Китай е държал световното първенство по производство за 1500 години до 1850 година, когато е бил изместен от Великобритания.

Прогнозите на IHS са направени на базата на годишните данни за продукция в долари, без корекции за инфлация. Ако бъде отчетена вероятната инфлация, IHS прогнозира, че САЩ ще запазят първенството си малко по-дълго, до 2013 г. или 2014 г., тъй като предвижданията са, че през следващите няколко години в САЩ инфлацията ще бъде по-ниска от тази в Китай.

Според IHS през миналата година стойността на фабричната продукция в света е достигнала 8,638 трлн. долара, или 16,7% от БВП на планетата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
jamiemirror
преди 14 години
Едва ли.Ефектите на кризата и по-свободния курс на юана тепърва ще се проявяват в Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
markov
преди 14 години
Приятелче не си в час, 90% от световното производство на електроника включително КОМПЮТРИ а не компоти, GSM и т.н. са именно в Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
lyusien
преди 14 години
Освен че населението на С А Щ е четир пъти по малко от този на Китай и стандарта е десетки пъти по- голям направете справка и кои какво произвежда С А Щ произвеждат високо технологични продукти като самолети компютри и чипове за компютри пътностроителни машини лекарства високо производителни селскостопански машини сателити а какво произвежда Китаи - дрехи пластмаси обувки ширпотреба стомана Сравнението по този показател въобще не е удачно Чаоо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още