IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Минимални повишения на Wall Street

Данните за производствената активност и заетостта подчертаха притесненията относно скоростта на икономическото възстановяване

23:41 | 17.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Минимални повишения на Wall Street

Американските индекси се повишиха минимално, водени от технологичните компании, както и от фирмите за основни потребителски стоки.

През цялата търговия в четвъртък акциите бяха под натиска на данните за производствената активност и заетостта, които подчертаха притесненията относно скоростта на икономическото възстановяване.

Индексът на 30-те водещи американски компании - Dow Jones Industrial Average (DJIA) нарасна с 0,24% до ниво от 10 434,17. Широкият S&P 500 се повиши с 0,13% до 1 116,04 пункта, а индексът Nasdaq прибави 0,05% до 2 307,16 пункта.

Някои експерти предупредиха инвеститорите за възможен краткосрочен спад на пазара. ”Пазарът може би е на път да тества майските дъна по някое време през лятото, но към края на годината мисля, че ще отбележи ръст от 5-10%”, е заявил за CNBC Мори Фертиг, главен изпълнителен директор на Relative Value Partners.

Поредицата от икономически данни за САЩ от днес показа, че индексът на производствената активност Philly Fed е паднал до 8 от 21,4 през май – най-ниското му ниво от 10 месеца, а новите молби за помощи при безработица са се повишили неочаквано с 12 хил. през изминалата седмица до 472 хил., като икономистите очакваха понижение до 450 хил.

В същото време броят на американците, които получават помощи за безработица повече от две седмици, е нараснал с 88 хил. до 4,57 млн. души. Това показва, че пазарът на труда в най-голямата икономика на света все още не е стабилизиран, въпреки че брутният й вътрешен продукт започна да расте в средата на миналата година.

Цените на потребителските стоки падат за втори пореден месец. Индексът на потребителските цени се понижи с 0,2% през май спрямо април, когато намаля с 0,1 на сто. Данните съвпаднаха с очакванията на анализатори. В сравнение с миналогодишните си нива цените са се повишили с 2 на сто, което е по-малко в сравнение с годишната инфлация от 2,2% през април.

Индексът на водещите индикатори, който предсказва развитието на американската икономика в бъдеще, се повиши за 13-ти път през последните 14 месеца, като добави 0,4% на месечна база през май, след като през април остана без промяна.

Данните за текущата сметка на страната на свой ред показаха, че отрицателното салдо по нея е скочило до 109 млрд. долара през първите три месеца на тази година в сравнение с недостиг от 101 млрд. долара през последното тримесечие на 2009 г. Това се дължи главно на увеличението на вноса, което повишава и търговския дефицит на САЩ.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още