IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

91 банки в САЩ пропуснаха срока да върнат кредитите си

Голяма част от банките не успяват да посрещнат задълженията по най-голямата програма на правителството за спасяване на финансовия сектор

09:45 | 17.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
91 банки в САЩ пропуснаха срока да върнат кредитите си

Общо 91 американски финансови институции са пропуснали срока да обслужат задълженията си по най-голямата програма на американското правителство за спасяване на финансовия сектор – TARP.

Срокът за плащането е бил 17 май, а пропускането му от толкова много финансови институции показва, че проблемите във финансовия сектор на страната остават, пише CNBC.

Данните, които са предоставени от Федералния резерв на САЩ, показват още, че за 23 финансови институции това е било първо просрочване на задължението към държавата, а за останалите е поне второ.

Обезпокоителното в случая е това, че броят на банките, които закъсняват с връщането на кредитите си, се увеличава за трето поредно тримесечие. Данните от миналия ноември показаха, че задълженията си просрочват 55 банки, а през февруари те вече бяха 74 на брой.

От началото на програмата досега има 20 финансови институции, които са пропуснали четири или повече плащания.

Програмата TARP стартира през 2008 година и съгласно нейните правила финансовото министерство на САЩ инвестира средства срещу привилегировани акции. Банките получиха задължение да изплащат дивиденти на държавата, както и правото да изкупят привилегированите акции в момент, в който са готови за това.

По програмата големите американски банки получиха милиарди долари в заем, докато около 600 по-малки финансови институции имат задължения на стойност 130 млрд. долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още