IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поредна волатилна борсова седмица се задава на Wall Street

Определящи през следващите дни ще бъдат данните за жилищния сектор, индустриалното производство и инфлацията

10:19 | 14.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Поредна волатилна борсова седмица се задава на Wall Street

Търговията на щатските фондови пазари вероятно ще продължи да бъде волатилна и през тази седмица, докато инвеститорите търсят по-надеждни знаци за това къде накъде ще поеме нестабилната икономика и по какъв начин ще се отрази върху нея дълговата криза в еврозоната.

Икономическите данни през следващите няколко дни ще бъдат достатъчно изобилни, за да дадат насоки за състоянието на щатската икономика. Те ще разкрият състоянието на фабричния сектор в САЩ, пазара на недвижими имоти и ще покажат как са се изменили потребителските цени.

Пазарите на ценни книжа в САЩ бяха нестабилни през последните няколко месеца, но все пак миналата седмица донесе ръст на Dow Jones на седмична база. Това бе първата седмична печалба за основния щатски борсов измерител за последния месец, пише CNN.

Особено резки бяха измененията в цените на акциите на енергийните компании, за което причина стана големият петролен разлив на BP в Мексиканския залив. Финансовият сектор на свой ред пострада покрай дебатите в щатския Сенат за естеството на финансовата реформа в САЩ.

В понеделник не се очакват важни икономически данни или изявления. Във вторник за сметка на това ще излязат данните за продажбите на американски ценни книжа на чуждестранни инвеститори, както и тези за цените на вносните и износните стоки през май. Те ще бъдат последвани и от финансовите резултати на веригата за търговия на дребно Best Buy за изминалото тримесечие.

Важните данни за новото жилищно строителство и издадените нови разрешителни за строеж ще излязат в сряда преди началото на борсовата сесия. Според пазарни анализатори те ще покажат лек спад в броя на началното жилищно строителство, докато новите разрешителни за строеж ще се увеличат. Тогава ще излее и индексът на цените на ниво производител, който се очаква да се повиши с 0,4% на месечна база през май. Поредицата от икономически данни за САЩ в сряда включва още и индекса на индустриалното производство и степента на оползотворяване на производствения капацитет през април, които се очаква да се повишат.

В сряда излизат и тримесечните отчети на доставчика на пратки FedEx, а малко преди края на борсовата сесия председателят на Федералния резерв Бен Бернанке ще говори за финансовата реформа.

Седмичните данни за новите молби за помощи при безработица в САЩ излизат в четвъртък, като за тях се очаква да намалеят леко от 452 хил. на 450 хил. Тогава излиза и индексът на потребителските цени, който анализатори прогнозират да покаже спад на цените от 0,2% през май спрямо април, когато те се понижиха с 0,1% на месечна база.

След началото на сесията ще излезе и индексът на водещите индикатори, който е ориентир за бъдещото развитие на икономиката. Малко преди края на сесията главният изпълнителен директор на BP Тони Хауърд ще свидетелства през Конгреса за овладяването на петролния разлив в Мексиканския залив, който бе причинен от потъването на петролната платформа на BP – Deepwater Horizon.

Борсовата седмица ще завърши с данните за нивото на безработица в отделните щати. Тогава изтичат и опциите и фючърсите върху щатските индекси и компаниите в техния състав, което може да увеличи волатилността допълнително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още