IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските индекси поеха стремително нагоре

Dow Jones IA се повиши с 2% в сутрешната търговия и се покачи над 10 хил. пункта

17:46 | 10.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските индекси поеха стремително нагоре

Щатските индекси започнаха със силни повишения днешната сесия, като се възстановиха от вчерашните разпродажби, които засегнаха най-много енергийния сектор. Повод за това стана силното понижение на трайно безработните лица в страната през миналата седмица, както и добрите икономически данни за Япония, Китай и Австралия, които излязоха по-рано днес.

Dow Jones IА, който включва 30-те най-големи и често търгувани борсови компании в САЩ, се повишава с 2% до 10 098,69 пункта един час след началото на търговията. С 2% до 1 077,13 пункта се увеличава и широкият S&P 500, докато на борсата Nasdaq главният индекс Nasdaq Composite напредва с 1,8% до 2 198,19 пункта.

Най-много поскъпват акциите на енергийните компании, които пострадаха най-много от разпродажбите в края на вчерашната сесия. Силно се повишават и цените на книжата на добивния и финансовия сектор. Сред най-активно търгувани се наредиха акциите на Citigroup, които поскъпват с 0,8%, и тези на Cisco Systems, чиято цена се повишава с 0,2%.

Икономическите данни за САЩ от днес показаха, че новите молби за помощи при безработица са намалели по-малко от очакваното с 3 хил. до 456 хил. за изминалата седмица. Броят на т. нар. трайно безработни лица обаче се понижи чувствително с 255 хил. до 4,46 млн. души, което е най-ниското им ниво от декември 2008 г. насам.

Междувременно стана ясно, че търговският дефицит на страната е скочил с 41% на годишна база през април до 40,3 млрд. долара.

Акциите на BP поскъпват силно с 13% в сутрешната търговия, след като поевтиняха с 16% до края на вчерашната сесия. Пазарната капитализация на петролната компания е намаляла с 43% от началото на тази година заради причинения от нея петролен разлив в Мексиканския залив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още