IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново разследване на ипотечни облигации на Goldman

Срещу банката вече има повдигнато обвинение, че е измамила инвеститорите чрез финансовия инструмент Abacus

11:22 | 10.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ново разследване на ипотечни облигации на Goldman

Щатската Комисия за ценните книжа и борсовите операции (SEC) е започнала разследване на сделки със структурирани облигационни емисии ( CDO) на Goldman Sachs, които не са включени в заведеното през април от комисията дело срещу компанията, предаде Financial Times, позовавайки се на запознати с разследването източници.

Интересът на SEC към обезпечените облигации на стойност 2 млрд. долара, наречени Hudson Mezzanine Funding, идва в момент, когато комисията води преговори с Goldman за споразумение по обвиненията, че банката е измамила инвеститорите чрез друг подобен финансов инструмент - Abacus.

От Goldman отхвърлят обвиненията на SEC. Срещу банката започна и криминално разследване.

Според източниците на FT през последните седмици комисията е събирала информация за Hudson Mezzanine. Проверката на Hudson Mezzanine е част от по-голямо разследване на бизнеса със CDO на банките от Wall Street. Разследването обаче е предварително и не е сигурно, че ще доведе до допълнителни обвинения срещу Goldman.

Банката е създала и продала Hudson Mezzanine в края на 2006 г. Около 18 месеца по-късно, със спукването на балона на пазара на жилища в САЩ, кредитният рейтинг на Hudson Mezzanine е бил рязко понижен на „junk“ (високорискови книжа), довеждайки до загуби за инвеститорите, като в същото време Goldman е получила възможност да прибере застраховката на облигациите.

Според експерти разследването на Hudson Mezzanine вероятно ще се фокусира върху това дали Goldman е дала на инвеститорите адекватна информация за облигациите.

По-рано тази седмица щатската комисия, която разследва причините за финансовата криза, обвини Goldman Sachs, че не изпълнява исканията да дава информация. Затова комисията е издала призовка, с която принуждава банката да осигури необходимите документи, а шефовете й – да се явят на разговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още