IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Форбс: Ако финансовата реформа се провали, Dow скача с над 20%

Големите банки продължават да лобират срещу планираните регулации и, ако успеят, може да очакваме пазарен скок

09:45 | 10.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Форбс: Ако финансовата реформа се провали, Dow скача с над 20%

Големите финансови компании в САЩ продължават да лобират пред законодателите за олекотяване на предвидените реформи в сектора, твърди Стив Форбс. Това крие шансове за пазарен ръст, в случай че лобирането даде резултат и планираните промени не бъдат реализирани напълно.

„Ако с този закон не се случи нищо и той загине, би трябвало да видим пазарен скок от 2 000 пункта“, смята специалистът, цитиран от CNBC.

Това означава, че основният американски индекс Dow Jones Industrial Average ще скочи с около 20 на сто от сегашните си нива, тъй като към момента той се намира под 10 хил. пункта.

„В планираните реформи има доста негативни моменти – увековечаване на статута "твърде голям, за да фалира", накърняват се интересите на малките банки и бизнеси“, смята Форбс.

Той определя предвидените промени като „полупоемане“ на контрола върху банковата индустрия, тъй като компаниите ще станат доста по-зависими от надзора на бюрокрацията, в случай че „някои от най-лошите моменти от закона бъдат прокарани“.

По отношение на предвиденото в закона изискване за разделяне на деривативната търговия от основната дейност на големите банки Форбс смята, че правителството би трябвало да дава препоръки, а не да прави опити за забрани или ограничаване на търговията с деривати.

„Какво са дериватите? Това са модернизирани версии на соеви фючърси например. Така че е редно да се сложат изисквания за маржин или клирингови къщи и проблемът ще бъде решен“, препоръчва Форбс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 14 години
Кел ти файда от скона на Дау, ако сринеш реалната основа ПОД него. Целият модел и методика за изчисляване на "ръст" са порочни. Редно е да се ревизират и да се премине /съжалявам, не знам как точно/ към претеглени нетни показатели. Редно е, също така, да се прекрати финансирането на дълговете. Плаща не изпитото и се минава на чисто. Инак, жална ни майка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още