IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските борси ще бъдат под натиск и през тази седмица

Притесненията за икономическия растеж на Европа и САЩ вероятно ще доминират финансовите пазари и през следващите няколко дни

09:54 | 07.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските борси ще бъдат под натиск и през тази седмица

Борсовите индекси в САЩ вероятно ще останат под натиск и през тази седмица заради притесненията за икономическия растеж на САЩ и Европа. Те понижиха индекса на най-големите и търгувани компании в САЩ Dow Jones IA до най-ниското му ниво през последните близо четири месеца в петък и с близо 6% от началото на тази година. 

Тази седмица вероятно ще остане волатилна, освен ако инвеститорите не се освободят от притесненията си за дълговата криза в Европа благодарение на поредицата от икономически данни. Повечето от тях ще излязат в четвъртък и петък, като включват данни за потребителското доверие и продажбите на дребно, които са важен ориентир за икономическите нагласи и разходите на американските домакинства.

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке ще говори няколко пъти през следващите дни, като в понеделник ще свидетелства пред Конгреса за състоянието на икономиката, пише CNN.

По-слабите от очакваното данни за заетостта в САЩ през май и притесненията за дълговете на страните в Европа понижиха с повече от 3% борсовите индекси в петък и донесоха ново четиригодишно дъно на еврото срещу долара. Пораженията от петролния разлив на British Petroleum в Мексиканския залив също ще останат в центъра на внимание на инвеститорите.

Съобщението на унгарското правителство, че лошото състояние на икономиката на страната вероятно ще доведе до нейния фалит също разтърси финансовите пазари. Досега инвеститорите преглъщаха подобни лоши новини от Гърция, Испания, Португалия и Италия, но Унгария засили притесненията, че проблемите с държавните дългове изглежда ще засегнат повече страни от очакваното.

Това може да влоши значително перспективите пред щатската и европейската икономика и до доведе до нова вълна от разпродажби на световните финансови пазари. Това намери отражение и в петрола, чиято цена кръжи около 70 долара за барел днес, след като се понижи през последните две седмици.

До края на петъчната сесия Dow Jones увеличи до 11,4% загубата си от от най-високата си точка за тази година, отбелязана на 26 април, а това може да е знак за началото на период от корекция. Другите два борсови измерителя в САЩ – S&P 500 и Nasdaq, които отбелязаха своя пик на 23 април, са загубили по малко над 12%.

Историческите данни показват, че ако стойността на един индекс падне с 15% под скорошните си пикови нива, често следва следва мечи пазар, т.е. период на още по-силен спад.

Тази седмица започва с данни за потребителското кредитиране в САЩ в понеделник, което се очаква да остане занижено и през април. Те ще бъдат последвани от индекса на икономическия оптимизъм на IBD и TIPP във вторник, който се очаква да се повиши леко през юни.

В сряда идва ред на данните за запасите на търговците на дребно в САЩ през април и на специалния доклад на Федералния резерв за състоянието на икономиката по региони, наречен „Бежова книга“. Малко преди това Бен Бернанке ще свидетелства през Конгреса за начина, по който икономическите и финансови условия се отразяват на бюджета на САЩ.

Седмичните данни за новите молби за помощи при безработица излизат в четвъртък, които се очаква да покажат много лек спад до 450 хил. през изминалата седмица. Междувременно ще излязат и данните за търговския баланс на страната през април, чието отрицателно търговско салдо се очаква да се разшири до 41,2 млрд. долара в сравнение с 40,40 млрд. долара дефицит през март.

Седмицата ще приключи с данните за продажбите на дребно в САЩ през април, за които се очаква ръст от 0,3% на месечна база, след като нараснаха с 0,4% през април. Индексът на потребителското доверие на Мичиганския университет на свой ред се очаква да се повиши до 74,8 пункта през юни спрямо 73,6 за май.

По време на срещата на напредналите икономики от групата на Г-20, която приключи през този уикенд в Южна Корея, финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър призова Япония и страните с излишъци в Европа да увеличат своето вътрешно потребление и да не разчитат на свръхзадлъжнелите американски домакинства да продължават да поддържат техния износ и световната икономика.

През изминалата седмица Dow Jones IA потъна с 2%, S&P 500 изгуби 2,3%, а Nasdaq Composite падна с 1,7%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още