IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските индекси продължават да вървят нагоре

Най-много поскъпват акциите на компаниите от транспортния и потребителския сектор

17:39 | 03.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските индекси продължават да вървят нагоре

Трите основни борсови индекса в САЩ продължават да вървят нагоре днес, след като завършиха сесията вчера със силни повишения от над 2%.

За това допринесоха данните за увеличението на производителността на труда в САЩ и за нарастването на броя на работните места в частния сектор. Освен това малко след началото на търговията стана ясно, че бизнес активността в сектора на услугите остава на най-високото си ниво от края на 2007 г., когато в САЩ се спука балона в ипотечния сектор, което предизвика световна икономическа криза.

Данни на Института за управление на доставките в САЩ (ISM) показаха, че индексът на бизнес активността в доминиращия американската икономика сектор на услугите е останал на ниво от 55,4 пункта за втори пореден месец през май. Стойност на показателя над 50%пункта показва преобладаващ брой на мениджърите от сектора, които очакват ръст на дейността.

Добри бяха и данните за осмия пореден месечен ръст на новите поръчки за производството на фабрични стоки. Те се увеличиха с 1,2% на месечна база през април, след като нараснаха с 1,7 на сто през март.

Един час след началото на сесията главният борсов индекс в САЩ Dow Jones IA се повишава с 0,3% до 10 280,45 пункта, докато широкият S&P 500 напредва с 0,2% до 1 100,71 пункта. В същото време на борсата Nasdaq индексът, обединяващ всички компании, Nasdaq Composite се повишава с 0,3% до 2 287 пункта.

Най-търгувани в началото на сесията и днес са книжата на Citigroup и Bank of America, които поскъпват с 2,3% и 0,5% съответно. Най-много като цяло поскъпват акциите на компаниите от транспортния и потребителския сектор заради силното увеличение на продажбите на нови автомобили в САЩ през май.

Другите икономически данни за страната от днес показаха, че новите молби за помощи при безработица са намалели с 10 хил. до 453 хил. през изминалата седмица. Утре ще излязат правителствените данни за безработицата в САЩ през май, които според икономисти ще покажат спад на безработицата от 9,9% на 9,8% и увеличение на работните места от 465 хил. през изминалия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още