fallback

Бъфет защити агенциите за кредитен рейтинг

Като основен акционер в Moody's, милиардерът не смята, че агенциите са проспали ипотечния балон в САЩ

09:41 | 03.06.10 г. 5
Автор - снимка
Създател

Милиардерът Уорън Бъфет защити кредитните агенции от обвиненията, че са се провалили в откриването на ипотечния балон в САЩ, който даде искрата за глобалната финансова криза.

В изявление пред комисията за разследване на финансовата криза в американския Конгрес Бъфет обяви, че агенциите са сгрешили, но така били направили всички, включително и той, пише ВВС.

Според Бъфет, който е най-големият акционер в капитала на Moody's, в САЩ се е наблюдавала масова заблуда, заради която прегряването на ипотечния пазар не е било забелязано.

Така се е стигнало и до присъждането на висок рейтинг на много финансови инструменти, свързани с ипотечния пазар, които впоследствие са се оказали некачествени.

Поради тази причина агенциите за кредитен рейтинг попаднаха под остри критики за това, че не са оценили правилно рисковия профил на финансовите инструменти и така инвеститорите са били заблудени за тяхното качество.

„Цялото американско общество бе завладяно от убеждението, че цените на жилищата не могат да паднат драстично“, смята Бъфет.

Близо три години след старта на кризата милиардерът признава, че ако е знаел какъв срив предстои на жилищния пазар, е щял да продаде дела си в Moody's. Към момента позицията на Бъфет възлиза на 13% от капитала на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:35 | 31.08.22 г.
fallback