IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ започнаха криминално разследване по случая с петролния разлив

Правителството ще трябва да представи доказателства, че BP или други компании са проявили небрежност при експлоатацията на потъналата платформа

10:22 | 02.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
САЩ започнаха криминално разследване по случая с петролния разлив

Щатското министерство на правосъдието е започнало криминално и гражданско разследване на случая с разлива на петрол в Мексиканския залив, причинен от потъването на платформа на BP Plc, съобщи Bloomberg.

Новината за това е била обявена във вторник от генералния прокурор Ерик Холдър на пресконференция в Ню Орлиънс. По-рано през деня президентът на САЩ Барак Обама определи разлива като най-голямото природно бедствие от този род в историята на страната.

Разливът започна след експлозия на 20 април на платформата, която BP е била наела от швейцарската компания Transocean Ltd. Платформата е била обслужвана от щатската компания Halliburton. Оттогава BP се опитва безуспешно да спре изтичането на петрол, разходите за което вече наближават 1 млрд. долара.

Холдър е обяснил, че разследването е започнало преди няколко седмици, но е отказал да уточни кои точно компании се разследват.

От BP и Transocean са обявили, че ще сътрудничат на разследването, а от Halliburton са отказали коментар.

За да се докаже, че има нарушение на закона за чистота на водите, правителството ще трябва да представи доказателства, че BP или други компании са проявили небрежност при експлоатацията на платформата.

На 30 май New York Times публикува информация, според която вътрешна документация на BP показва “сериозни проблеми и опасения за сигурността” на платформата още преди експлозията.

Правителството може да разследва и дали BP или някоя от другите компании са подали фалшиви отчети на регулаторните органи, смятат експерти.

Отделно щатите, засегнати от разлива, също смятат да заведат дела. Генералният прокурор на Мисисипи Джим Худ е заявил в интервю, че се подготвя за подаване на жалба, без обаче да уточнява срещу кого ще бъде тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
VicKing
преди 14 години
Тия пак ни лук яли, ни мирисали. Ако не знаехме че този модел е от щатите щях да си помисля че се учат от Бойко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още