IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси преодоляха първоначалния негативизъм

За това помогнаха добрите данни за фабричния и строителния сектор на страната

18:04 | 01.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските индекси преодоляха първоначалния негативизъм

Борсовите индекси в САЩ започнаха днешната сесия с понижения от близо 1%, но инвеститорите бързо превъзмогнаха първоначалния си негативизъм след добрите данни за фабричния и строителния сектор на страната.

Малко след началото на търговията стана ясно, че активността в производствения сектор на САЩ остава близо до най-високото ниво за последните близо шест години и през май. За това свидетелства индексът на института за управление на доставките в САЩ (ISM) за бизнес активността в сектора, който отчете лек спад до 59,7 пункта за май спрямо 60,4 пункта през април.

Показателят, който е сред водещите индикатори за състоянието на икономиката и стопанската активност, се понижи по-малко от очаквания от анализатори спад до 59,3 пункта.

За повишението на индексите помогна и новината за 2,7-процентния ръст на разходите на строителните компании в САЩ през април, който надмина многократно очакванията на икономисти. Стойността им се повишава за втори пореден месец до 869,1 млрд. долара, но въпреки това остава с 10,5% под нивата си от същия месец на 2009 г.

Dow Jones Industrial Average, който обединява 30-те най-големи и ликвидни ликвидни компании в САЩ, се повишава с 0,5% до 10 184,091 пункта час и половина след началото на търговията. Широкият S&P 500 напредва междувременно с 0,2% до 1 091,53 пункта, а индексът на всички компании от борсата Nasdaq - Nasdaq Composite, добавя 0,5% до 2 268,46 пункта.

Най-добре в началото на сесията се представят акциите от технологичния сектор и сектора на услугите, а тези от енергийния сектор са сред най-губещите, главно заради силното понижение в цената на акциите на British Petroleum, която предизвика петролен разлив в Мексиканския залив. Щатският долар напредва срещу всички основни валути, с изключение на британската лира, а златото поскъпва с 11,10 долара до 1224,80 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още