IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските индекси на червено след понижаването на рейтинга на Испания

Разпродажбите на Wall Street се засилиха, след като глобалната кредитна агенция Fitch понижи рейтинга на Испания до AA+ със стабилна перспектива от AAA

23:36 | 28.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските индекси на червено след понижаването на рейтинга на Испания

Понижаването на кредитния рейтинг на Испания възобнови страховете на инвеститорите около европейските дългове и предизвика спад на индексите при последната борсова сесия за май – месец, който е на път да се превърне в най-лошия за пазарите от февруари 2009 г., пише Market Watch.

Разпродажбите се засилиха, след като глобалната кредитна агенция Fitch понижи рейтинга на Испания до AA+ със стабилна перспектива от AAA. Понижаването на рейтинга стана факт, въпреки приетите от испанското правителство мерки за намаляване на бюджетния дефицит – стъпка, която някои анализаторите се надяваха да помогне на страната да избегне съдбата на Гърция.

Dow Jones Industrial Average се понижи с 1,19% до 10136 пункта.

Индустриалният сектор претърпя загуби, след като опасенията около ситуацията в еврозоната отново върнаха страховете за спад в глобалното търсене. Сред губещите бяха Boeing и Caterpillar.

В последно време инвеститорите и анализаторите са по-малко загрижени за риска от верижна реакция от фалити, на изпитващи проблеми с дълговете си страни от еврозоната и повече обръщат внимание на опасността от дълготрайно забавяне на икономическия растеж на стария континент.

„Изглежда, че проблемите на Европа няма задължително да дойдат и тук, но те са нещо, което останалият свят ще усеща през следващите месеци”, казва Джак Аблин, инвестиционен директор в Harris Private Bank в Чикаго. „Наистина се надявах, че мерките, които испанското правителство взима, ще накарат агенциите да не прибягват към понижаване на рейтинга. Това е голямо разочарование”, допълни той.

Dow Jones завършва май с повече от 7% загуба – най-лошият резултат от февруари 2009 г. Резултатите през май заличиха печалбите от трите предишни месеца.

Nasdaq Composite се понижи с 0,91% до 2257 пункта. Standard & Poor's 500 изгуби 1,24% до 1089  пункта, като всички сектори на индекса завършиха на червено. Най-големи загуби понесоха компаниите от финансовия и енергийния сектор.

Еврото се изгуби позиции, след понижаването на кредитния рейтинг на Испания и се търгуваше на $1,2293 от $1.2362 късно в четвъртък.

Фючърсите за суров петрол паднаха под $74 за варел, с което отбелязаха повече от16% спад за месеца – най слабото представяне от декември 2008 г.

Акциите на Apple се повишиха с 1,6%, след дебюта на iPad на международните пазари и решението на Bank of America Merrill Lynch да повиши оценката си за iPhone и iPad.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 11.09.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още