IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските индекси превключиха на по-висока скорост

Добрите икономически данни и зелената вълна на световните борси повишиха трите основни индекса с повече от 1%

18:04 | 26.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските индекси превключиха на по-висока скорост

Днешната сесия на Wall Street започна със силни повишения на основните индекси в унисон с позитивната вълна, която заля и пазарите на ценни книжа в Азия и Европа. Инвеститорите приветстваха по-добрите от очакваното данни за продажбите на нови жилища и поръчките за производство на дълготрайни стоки в САЩ, които показаха, че икономиката се възстановява.

Преди началото на борсовата търговия днес стана ясно, че новите поръчки за производство на стоки с дълготрайна употреба в САЩ са скочили с 2,9% на месечна база през април, което се оказа два пъти над очакваното. Отчетеният ръст освен това е четвърти за последните пет месеца, а това предсказва по-голяма активност в производствения сектор на страната.

Още по-обнадеждаващи бяха данните за продажбите на нови жилища в САЩ през миналия месец, които се повишиха до 504 хил. жилищни единици на годишна база. Това е с 15% над мартенското им ниво и най-високата стойност за последните две години. Продажбите на нови жилища са водещ индикатор за състоянието на икономиката и потребителските нагласи.

Индексът на 30-те най-големи и ликвидни американски борсови компании Dow Jones IA се повишава с 1,3% до 10 170,87 пункта час и половина след началото на сесията. Широкият S&P 500 в същото време напредва с 1,2% до 1 086,73 пункта, а на борсата Nasdaq главният индекс Nasdaq Composite се повишава с 1,6% до 2 246,96 пункта.

Най-много в началото на сесията поскъпват акциите на компаниите от добивния сектор, след като цените на суровините се повишиха. Щатският долар отстъпва срещу лирата и канадския долар, но напредва срещу еврото и японската йена. Петролът се търгува с повишение от над 1,7% до 70,61 долара за барел.

Световните фондови борси станаха изключително нестабилни през май и песимизъм завладя инвеститорите заради притесненията, че голямата задлъжнялост на държавите ще доведе до втори етап на финансовата криза. Изострянето на отношенията между Северна и Южна Корея през тази седмица допълнително засили разпродажбите на акции.

Доходността на 10-годишните американски държавни ценни книжа се повишава с 3 базисни пункта до 3,24%, след като рейтинговата агенция Moody’s потвърди, че “ААА“ рейтингът (топ инвестиционен рейтинг) на САЩ остава стабилен въпреки нарастването на държавния дълг на страната.

Бюджетният дефицит на САЩ стигна 1,4 трлн. долара през 2009 г, което се равнява на около 10% от брутния вътрешен продукт на страната. Американското правителство прогнозира той да се увеличи до 1,6 трлн. долара през текущата фискална година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още