IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силната червена вълна не подмина и щатските борси

И трите основни индекса се понижават с над 2% в началото на търговията, а цената на петрола се установи трайно под $70 за барел

17:45 | 25.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Силната червена вълна не подмина и щатските борси

Силната червена вълна, която заля пазарите на ценни книжа по целия свят днес, не подмина и индексите в САЩ. Днешната сесия започна с резки понижения и за трите основни борсови индикатори на Wall Street въпреки добрите данни за рязкото повишение на потребителското доверие през май.

Индексът, който следи нагласите на домакинствата в САЩ за състоянието на икономиката и на пазара на труда, скочи от 57,5 пункта през април до 63,3 пункта през май, което се оказа повече от очакваното и е най-високото му ниво за последните повече от две години.

Преди началото на сесията стана ясно, че цените на жилищата в най-големите американски градове са се понижили през първото тримесечие, което е знак за нестабилността на пазара на имоти в страната. Това показа индексът на S&P/Case-Shiller за 20-те най-големи града, които отчете спад от 3,2% през първото тримесечие. В сравнение с миналата година обаче еднофамилните къщи в САЩ са поскъпнали с 2 на сто.

Индексът на 30-те най-големи и търгувани американски компании Dow Jones Industrial Average губи 2,1% до 9 858,14 пункта час след началото на сесията. Той приключи търговията в понеделник на най-ниското си ниво за последните три месеца.

Широкият S&P 500 губи също 2,1% до 1 050,57 пункта, а индексът на всички компании от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, отстъпва с 2,3% до 2 163,12 пункта. Най-много се понижават акциите от финансовия сектор заради новината, че четири банки в Испания са се слели, за да избегнат национализация.

Силен спад отчитат и цените на акциите от енергийния и добивния сектор заради силното поевтиняване на петрола, природния газ и металите. Повод за това станаха и разпродажбите на акции на борсите в Азия и Европа, които разклатиха доверието на инвеститорите във възстановяването на световната икономика.

Европейските индекси се понижават силно, като френският CAC 40 губи 3%, а във Великобритания FTSE 100 се понижава с 2,5%. Испанският IBEX35 потъва с 3,5%, докато в Германия DAX пада с 2,6%. Доларът поскъпва срещу повечето основни валути, а цената на петрола се установи трайно под 70 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още