IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Пекин започна двустранният диалог САЩ-Китай

Делегация от над 200 американци пристигна в азиатската държава

09:25 | 24.05.10 г. 5
Автор - снимка
Създател
В Пекин започна двустранният диалог САЩ-Китай

Курсът на китайския юан спрямо долара, двустранното икономическо сътрудничество и премахването на бариерите пред него, Иран и Северна Корея - това бяха първите теми, по които говориха лидери от САЩ и Китай, участващи в двудневния американско-китайски стратегически и икономически диалог на високо равнище в китайската столица, предават световните агенции.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън призова Китай да работи заедно с ООН за координиран отговор на действията на Северна Корея, обвинена в потопяването на южнокорейски военен кораб в края на март, предаде AP.

Откривайки двудневните американско-китайски разговори на високо равнище в Пекин, Клинтън заяви, че трябва да бъде потърсена отговорност от Пхенян за трагичния инцидент, отнел живота на 46 южнокорейски моряци, който, според международното разследване, е причинен от торпедо, изстреляно от севернокорейска подводница.

Китай е главният съюзник на Северна Корея и засега остава неутрален по въпроса.

Клинтън наречи случилото се сериозно предизвикателство и прикани Пхенян да спре с провокативните си действия.

По повод Иран Клинтън изрази мнение, че проектът за резолюция с нови санкции на Съвета за сигурност, подкрепян и от Китай, ще изпрати ясен сигнал на Техеран, предаде АФП. Посланието на този проект към Иран е: изпълнявайте задълженията си или ще се изправите пред нарастваща изолация и последиците от това, предупреди Клинтън.

В първия ден от разговорите на върха в Пекин американският министър на финансите Тимъти Гайтнър призова Пекин да намали бариерите пред търговията и да развива по-балансирана икономика, предаде Ройтерс.

Министърът прикани китайското правителство да позволи покачване на курса на юана спрямо долара, което би отразявало пазарните сили и тенденции. Според Гайтнър един силен юан ще предостави необходимата на Китай гъвкавост да поддържа икономическия растеж с ниска инфлация, но и да засили инициативите за китайския частен сектор да пренасочи ресурси към по-продуктивни дейности с по-голяма добавена стойност, които ще бъдат важни за бъдещия растеж на китайската икономика.

В отговор на тези призиви Китай обеща в началото на срещата повече реформи относно обменния курс на валутата си, но не посочи график кога ще бъдат извършени тези реформи.

При откриването на двустранния диалог китайският президент Ху Дзинтао подчерта, че Китай ще напредва с реформите на механизма за обмен на юана, но това ще бъде съгласно принципите на взимане на независими решения. Президентът подчерта, че процесът ще бъде поетапен и контролиран от китайските власти, предаде Ройтерс.

Юанът беше замразен спрямо долара през 2008 г., за да се помогне на китайските износители да останат конкурентноспособни в момента на кризата и на ниското търсене на световните пазари. Според американски бизнес групи курсът на китайската валута спрямо долара е с 40% по-нисък от нормалното.

Някои американски законодатели настояват за наказателни мерки срещу Пекин заради изкуствено поддържания нисък курс на валутата.

В първия ден от диалога на високо равнище Китай призова САЩ да оповести сроковете за снемане на ограниченията за експорт на високотехнологична продукция, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на изявление на китайския вицепремиер Ван Цишан.

Пекин неведнъж е подчертавал, че свалянето на тези ограничения ще позволи да бъде уреден проблемът с търговския дисбаланс между Китай и САЩ. Ограниченията касаят технологии с двойно предназначение, които биха могли да се използват и във военната индустрия.

В предвожданата от Тимъти Гайтнър и Хилари Клинтън делегация в Китай участват повече от 200 души, като това е най-мащабното американско дипломатическо посещение в азиатската държава в американската история.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
sniper
преди 14 години
Двете страни от години си дрънкат едни и същи глупости но никоя от тях не е склонна на отстъпки. Китайците ще си гледат техните интереси, американците също. Другото са празни приказки и розови пожелания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
ilian987
преди 14 години
Той долъра и сега им е доста скъп на к8итайците, но няма реакция от тяхна страна. Може всъщност курсът към момента и да ги устройва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
jose
преди 14 години
Ще се промени когато доларът стане прекаленно скъп за Китай и започне да пречи на износа за европа и други страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
1914
преди 14 години
Кога ли най-накрая ще престанат с уклончивите сигнали и ще разберат да стане ясно дали курсът на юана ще се промени изобщо, евър
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още