IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Най-силен седмичен спад за азиатските борси от февруари 2009

Индексите в Япония, Австралия, Тайван и Южна Корея потънаха с повече от 5% в рамките на изминалата седмица

11:56 | 21.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Най-силен седмичен спад за азиатските борси от февруари 2009

Борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион продължиха стремително движението си надолу и се понижиха за шеста поредна сесия днес. От началото на този месец само две борсови сесии са донесли ръст на индексите в региона, като месец май се очертава да бъде най-лошия за тях от септември 2008 г. насам.

Разпродажбите на акции, главно от банковия и добивния сектор, понижиха MSCI Asia Pacific с още 1,4% до 111,83 пункта днес, като го смъкнаха до най-ниското му ниво за последните 9 месеца. Той е изгубил 13% спрямо най-високата си точка за тази година, отбелязана преди около месец, предаде Bloomberg.

Загубата му от началото на тази година се увеличи до 7,2% след днешната сесия, като само в рамките на последните пет сесии MSCI Asia Pacific е отстъпил с 6,9 на сто, което е най-големият му седмичен спад от февруари миналата година досега.

Борсовият песимизъм на инвеститорите се засили през тази седмица, след като Германия въведе забрана върху непокритите къси продажби на акциите на най-големите банки и застрахователни компании, както и върху спекулативните сделки с държавни облигации на 16-те страни, които членуват в еврозоната.

Японският индекс Nikkei 225 потъна с 2,5% до 9 784,54 пункта и се нареди сред най-губещите индикатори в региона. Японската централна банка обяви днес, че започва да отпуска заеми срещу лихвен процент от 0,1% на търговските банки в Япония, след като остави основния лихвен процент в страната без промяна.

Това е поредната мярка за разхлабване на паричната политика, която централната банка предприема, за да насърчи възстановяването на икономиката и да се пребори с инфлацията. Вчера стана ясно, че БВП на Япония е нараснал с 1,2% на тримесечна база през първите три месеца, отново главно заради износа.

В рамките на миналата седмица Nikkei 225 се е понижил с 6,5%, което е най-големият му седмичен спад от януари 2009 г. Широкият японски индекс Topix на свой ред е отстъпил с 6,1%, което е най-голямата му седмична загуба от октомври 2008 г. От началото на годината Nikkei 225 е изгубил повече от 7 на сто.

На борсата в Австралия индексът на най-големите и ликвидни компании S&P/ASX 200 намаля с 0,3% до 4 305,40 пункта, като увеличи седмичната си загуба до 6,6%. От началото на тази година S&P/ASX 200 се е понижил с 12%, като до края на днешната сесия стигна най-ниското си ниво от август 2009 г. За това са допринесли най-вече минните компании заради предстоящото въвеждане на по-висок данък печалба и поевтиняването на металите. Новозеландският индекс NZX 50 изгуби 2% за деня и 4,4% за седмицата.

Със силна загуба от близо 7% приключи изминалата борсова седмица в Тайван. Основният борсов индекс там – Taiex, отстъпва с 2,5% до 7 237,7 пункта по време на днешната сесия. Пазарите на ценни книжа в Южна Корея, Хонконг и Тайланд бяха затворени заради национални празници, като трите главни индекса там Kospi, Hang Seng и Thai записаха седмична загуба от съответно 5%, 3% и 0,4%.

Фондовата борса в Шанхай бе единствената в региона, където последната за тази седмица сесия завърши на положителна територия. Широкият китайски борсов измерител Shanghai Composite напредна с 1,1% до 2 583,52 пункта и намали седмичната си загуба до 4,2%. Повод за днешния му ръст станаха очакванията, че дълговата криза в Европа ще накара централната банка в Китай да отложи затягането на паричната си политика и повишението на курса на юана срещу долара.

Влошеният икономически оптимизъм на инвеститорите доведе до разпродажби на акции в региона, чиято икономика зависи силно от износа на стоки и суровини към развитите страни. Повечето азиатски индекси вече се намират с 10% под най-високата си точка за тази година, което може да е знак за началото на период на корекция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още