IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските борси се върнаха осем месеца назад във времето

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific е завършил със спад всички сесии от началото на този месец, без две

11:44 | 20.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските борси се върнаха осем месеца назад във времето

Борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион останаха на отрицателна територия за пета сесия днес заради притесненията около дълговата криза в Европа и налагането на допълнителни ограничения в Германия върху търговията с ценни книжа на финансовите пазари.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се понижи с 1,8% до 112,69 пункта и е на път да приключи сесията на най-ниското си ниво от началото на септември 2009 г., по данни на Bloomberg. Регионалният борсов измерител върви стремително надолу през последния месец, като е завършил със спад всички сесии от началото на май, без две.

Икономическите данни за региона от днес показаха, че икономиката на Япония е отчела ръст за четвърто поредно тримесечие, който обаче се оказа по-слаб от очакваното в размер на 1,2% на тримесечна и 4,9% на приравнена към годишна база основа. В същото време Сингапур обяви рекорден икономически ръст от 38,6% на приравнена към годишна база основа.

Въпреки това на борсата в Токио Nikkei 225 се понижи с 1,5% до 10 030,31 пункта, а в Сингапур главният индекс Straits Times отстъпи с 0,4% до 2 763,89 пункта. Най-много сред националните индекси в региона обаче се понижи южнокорейският Kospi, който изгуби 1,8% до 1600 пункта. Повод за това даде новината, че Южна Корея е обвинила северната си комунистическа съседка, че е потопила неин военен кораб през март с торпедо.

Инвеститорите на азиатските борси останаха предпазливи и заради вчерашното изненадващо решение на Германия да забрани късите непокрити продажби на най-големите банки и застрахователи в страната до март 2011 г., както и спекулациите със суаповете за защита от фалит на държавите от еврозоната.

Поскъпването на суровините не успя да подкрепи добивните компании на борсата в Сидни, които са едни от най-губещите през този месец заради намеренията на австралийското правителство да вдигне данъка върху тяхната печалба. Австралийският индекс на сините чипове S&P/ASX 200 се понижи с 1,6% до 4 316 пункта, докато в Нова Зеландия NZX 50 падна с 0,3% до 3 111,42 пункта.

Широкият китайски индекси Shanghai Composite завърши сесията със спад от 1,2% до 2 555,94 пункта, а в Хонконг Hang Seng отстъпи с 0,2% до 19 545,83 пункта заради притесненията, че поскъпването на долара и кризата с държавния дълг в Европа ще забавят растежа на китайската икономика. Валутата на Китай е фиксирана към щатския долар, което означава, че износът на местните производители по целия свят, без САЩ, поскъпва заедно с американските пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още