IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сингапур отчете 15,5% ръст на БВП за първото тримесечие

Правителството на Сингапур очаква икономиката на страната да отчете ръст от 9% през тази година

11:01 | 20.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Сингапур отчете 15,5% ръст на БВП за първото тримесечие

Икономиката на Сингапур се е увеличила с 15,5% за първото тримесечие спрямо същия период на 2009 г. благодарение на растящата активност във фабричния, финансовия и туристическия сектор на страната. 

Увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП) се оказа по-голямо от очакваното и надмина оценките на Министерството на търговията и индустрията на Сингапур, предаде AP.

Износът допринася най-много за впечатляващия растеж на БВП от 38,6% през първото тримесечие на тази година, съгласно приравнените към годишна основа данни. Това се оказва най-силното темпо на ръст на БВП, откакто статистиката започва да се води през 1975 г.

Фабричният сектор, който е източник на една четвърт от сингапурската икономика, отчита ръст от 32,9% на годишна база, секторът на услугите расте с 10,9 на сто, а строителният сектор – с 13,7 на сто.

Правителството на Сингапур очаква икономиката на страната да отчете ръст от 9% през тази година, a износът да се увеличи с между 15% и 17% на годишна база. Централната банка на Сингапур съобщи през април, че ще позволи на националната валута да поскъпне, и по този начин се присъедини към Малайзия в изтеглянето на паричните си стимули за икономиката.

Един щатски долар се разменя срещу 1,4078 сингапурски долара днес, като от началото на този месец сингапурската валута е отстъпила с 2,8%. Нейният курс се движи в тесен интервал спрямо кошница от валутите на основните търговски партньори на страната. Нейното съдържание, както и относителният дял на отделните валути, обаче се пазят в тайна от централната банка на Сингапур. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още