IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските индекси с четвърто поредно понижение

Индексите във всички азиатски страни се движат на отрицателна територия, с изключение на Тайланд

11:42 | 19.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските индекси с четвърто поредно понижение

Изненадващото решение на Германия да забрани непокритите къси продажби на някои финансови активи хвърли в смут инвеститорите на азиатските и тихоокеанските фондови борси, след като вчера понижи индексите в САЩ.

Поскъпването на долара понижи още повече цените на металите и петрола, което се отрази негативно на акциите от добивния сектор, които за поредна сесия се наредиха сред най-губещите в региона. Цената на медта се понижи с 1,9%, а петролът поевтиня с 1,5% до близо 68 долара за барел по време на днешната търговия в Азия, предаде Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific изгуби 1,2% до 115,12 пункта, като стойността му върви надолу за четвърта поредна сесия. Азиатските индекси станаха изключително волатилни през последните седмици под влияние на притесненията от разрастване на кризата с националните дългове на няколко европейски страни, която може да спре крехкото възстановяване на световната икономика.

Азиатският борсов измерител MSCI Asia Pacific вчера навлезе в период на корекция, като падна с 10% под най-високата си точка за тази година от 15 април, а днес вече губи 11%. 

Немското правителство смути вчера финансовите пазари с новите регулации, които въведе за непокритите къси продажби на акции на немски банки и облигациите на някои европейски страни. Непокритите къси продажби са сделка, при която спекулантите продават една акция, без да я притежават, или да са я взели назаем преди това.

Наложените от немския финансов регулатор ограничения засягат непокритите къси продажби на десет германски банки и застрахователни компании, както и суаповете за защита от фалит на страните от еврозоната. Забраната ще важи до март 2011 г.

Японският Nikkei 225 се понижи с 0,5% до 10 186,84 пункта въпреки по-силния от очакваното ръст на японското индустриално производство през април. То се разраства с 1,2% на месечна база, което е 12-ти ръст за последните 13 месеца. Много по-силно, с 1,9% до 4 387,10 пункта, се понижи S&P/ASX 200 заради разпродажби при добивните и енергийните компании на борсата в Сидни.

Със силен спад от 1,6% до 19 628,42 пункта се движи още Hang Seng, докато широкият китайски борсов индикатор Shanghai Composite загуби 0,3% до 2 58,81 пункта. Акциите на банките и застрахователните компании на борсите в Хонконг и Шанхай поевтиняха, след като цената на суаповете за защита от фалит на азиатските страни се повиши като последица от дълговата криза в Европа.

На отрицателна територия се движат индексите на всички азиатски борси, с изключение на Тайланд. Тайландският Thai се повиши с 0,7% до 765,54 пункта, въпреки че въоръжените сблъсъци между армията и антиправителствени демонстранти отново ескалираха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още