IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските борси навлязоха в период на корекция

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific вече се намира с 10% под най-високата си точка за тази година

12:00 | 18.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските борси навлязоха в период на корекция

Засилените разпродажби на акции на фондовите пазари в азиатския и тихоокеанския регион понижиха с 10% стойността на регионалния индекс MSCI Asia Pacific през изминалия месец. Това е знак за период на корекция на пазарите на ценни книжа в региона, предизвикана от страховете около кризата с държавния дълг на Гърция и затягането на паричната политика в Китай.

MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, губи 0,3% до 116,29 пункта по време на днешната сесия. Той вече се намира с 10% под най-високата си точка за тази година, която отбеляза на 15 април, а това е един от белезите за корекция на пазара, предаде Bloomberg.

MSCI Asia Pacific отстъпи с 2,8% в понеделник, отчитайки най-силния си спад за последните шест месеца, на фона на притесненията, че през тази седмица Гърция трябва да посрещне плащанията по държавен дълг за около 11 трлн. долара. Финансовите министри от еврозоната обсъдиха вчера мерките за свиване на бюджетните дефицити в Европа и увериха, че еврото е стабилна валута.

На фондовата борса в Япония Nikkei 225 завърши сесията почти без промяна на ниво от 10 242,64 пункта, след като индексът на потребителското доверие на домакинствата нарасна повече от очакваното до 42,0 пункта през април, а индексът на бизнес активността в сектора на услугите се сви с 3% на месечна база.

В Южна Корея широкият индекс Kospi се понижи с 0,5% и се нареди сред най-губещите в региона, заедно с новозеландският NZX 50, който отстъпи с 0,6%, и филипинският борсов измерител PSEi, който потъна с 0,7%. Най-много от разпродажбите пострадаха компаниите от добивния и енергийния сектор, след като металите и петрола завършиха вчерашната сесия със силни понижения.

На положителна територия обаче приключи търговията в Китай, Хонконг и Австралия, след като главните индекси там се понижиха с 3% до 6% по време на вчерашната сесия. Широкият китайски индекс Shanghai Composite добави 1,4% до 2 594,78 пункта, а в Хонконг Hang Seng нарасна с 1,2% до 19 944,94 пункта.

За това помогнаха очакванията, че Китайската централнаа банка може да отложи затягането на паричната си политика заради дълговата криза в Европа. Най-много от това спечелиха акциите на банките, търгувани на борсите в Шанхай и Хонконг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още