IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С какво ще остане в историята Шиндзо Абе?

„Абеномиката“ искаше да задвижи икономиката и Япония да излезе от дългата стагнация, но не постигна целта, посочи проф. Нако Стефанов

16:28 | 11.07.22 г. 1
С какво ще остане в историята Шиндзо Абе?

„Шиндзо Абе се опита да въведе модел, с който Япония да излезе от дългата стагнация, чрез т.нар. „абеномика" с нейната политика на „Трите стрели"“, коментира анализаторът.

Той обясни, че целта на „първата стрела“ беше да се измени съотношението долар-йена, за да станат японските стоки по-конкурентоспособни. „Чрез втората стрела идеята беше държавата да не подпомага фирмите и корпорациите, които доведоха до дълга в Япония, а да излязат на борсите, за да получат „свежи пари“. Третата стрела беше увеличението на някои данъци, за да се  попълни държавната хазна и да започне изплащането на дълга, който надвишава два пъти БВП на страната, въпреки че е предимно вътрешен“, обясни проф. Стефанов.

Според него целта е била да се задвижи икономиката. „Това бе един опит чрез неолиберален модел да се преодолее кризата, създадена чрез неолиберални мерки. За съжаление целта не бе съвсем постигната", коментира той. 

Анализаторът напомни, че Шиндзо Абе беше радетел на изменение на конституцията на чл. 9, който забранява на Япония да има войска и подчерта, че неслучайно японската армия се нарича „Сили за самоотбрана". „Пацифистката конституция на Япония има подкрепата на немалка част от обществото", подчерта проф. Нако Стефанов. Той добави, че при проучване на общественото мнение в страните от Г-7, тя се нарежда на предпоследно място по войнственост, като по-пацифистки настроени са само германците.

„Тези пацифистки настроения трудно се променят, защото това е страната, която изпита на гърба си първите ядрени удари по време на Втората световна война. От друга страна има негативни настроения, както към Руската федерация, така и към Китай“, заяви ученият.

По думите му, най-важно за Япония е да намери силна фигура, която да поведе към промяна.

„Смъртта на Абе задейства емоционална струна на японския избирател да подкрепи неговата партия на изборите, но тази трагедия не е причина за избора. Убийството не наруши традицията начело на страната да бъде Либерално-демократическата партия (ЛДП)", посочи той.

Нако Стефанов припомни, че поради причини, свързани със здравето си, Шиндзо Абе напуска поста си, а негов заместник става сегашният министър-председател на Япония Кишида Фумио, който е човек от неговия екип, бивш министър на външните работи. „ЛДП продължава да стои доста устойчиво на политическата сцена на Япония, защото по-голямата част от електората предпочита нещо познато, вместо опозицията, която в момента се преструктурира", анализира ситуацията в Страната на изгряващото слънце преподавателят.

В контекста на войната на Русия в Украйна, Абе отправи послание към сегашния премиер, в което твърди, че санкциите срещу Русия могат да нанесат много вреди на японската икономика и трябва да се внимава с тях. Според професора, това изявление трябва да се постави в контекста на големите усилия на Шиндзо Абе да укрепи отношенията си с Владимир Путин с надежда за решаване на дългогодишния спор за Курилските острови.

„Цяла политическа фамилия завършва със смъртта на Шиндзо Абе“, каза още анализаторът. По думите му убиецът, Тецуя Ямагами, е бивш служител на флота на Силите за самоотбрана на Япония, а убийството е извършено със самоделно оръжие. Проф. Стефанов обясни, че причината е, че не бил съгласен с някои позиции и връзки с някои организации.

„Политически убийства в Япония има, както от крайно леви, така и от крайно десни групировки. Такива политически убийства, даже в близкото минало, не са някакво изключение, но в последните години не бяха характерни", поясни ученият, който разкри, че в страната трудно се получава разрешително за оръжие и въпреки че има организирана престъпност, то Якудза не участва пряко в политическите спорове.

Раздели ли „абеномиката" японското общество? Задълбочава ли се социалното разделение в Япония? Какви са особеностите на японската народопсихология и как се променя тя с времето? Променят ли се патриархалните настроения и трудовите навици на японците? Изгуби ли се характерния за Япония оптимизъм: "Ние можем!"? Каква е причината за нарастването на социалните разделения?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
scott
преди 2 години
ЧЕКАЙ,ЧЕКАЙ,ЧЕКАЙ!Мръсното куче абе даде на кръгът билденберг да направат в япония гигантски икономически експеримент в реално време. мръсните *** правеха едновременно 3 експеримента с големи маси от хора: икономически в япония, зеленоглав във скандинавието и смесване /с безопасна скорост/ на християнско и мусулманско население на територията на традиционна християнска власт. ВСИЧКО ТВА С ИДЕЯТА ЗА СВЕТОВНО ПРАВИТЕЛСТВО......Кучето абе жертва японците като за първи път в светот въведе нулеви лихви /първа стрела/. Искаха да видат дали хорлата нема си изтеглат моментално парите от банките. Тоз шебек мяукаше: влагаме парите в бизнес и растеж, пасивните доходи даун, стоки + работа = връщане на дългът! ***! Евреите дадатъ ли ти заем, връщане нема. Освен чрез ак47. Втората стрела беше борсите и държавните финанси. *** как ефективна търговия щи управлява кешфлоу и т.н. салати. ТРЕТАТА СТРЕЛА, НАЙ-ВАЖНТАТА, *** то, не сички могат да работът или да въртът бизнес....80% ше загубат парите си ВЕДНАГА поради незнание и смената на правилата! Е нищо, третата стрела ше смекчи УДАРЪТ чрез нарастване на всеобщото благосъстояние и праразпределение. НЕПОЛЕЗНИ, НО ОБГРИЖВАНИ И ЖИВИ....КАКВА ЛЪЖА, КАКВО ЛИЦЕМЕРИЕ, КАКВО БЕЗУМИЕ. Се едно те карат да садиш, ореш,мелиш, опечеш хлебът, зимат ти го и ти дават баят от миналата година, че да не умреш от глад. В ЕДНА НЕРАЗВИТА ИКОНОМИКА Е ЯСНО - Хората ше ядът и пият, ше заебът плановете на "правителството" на втория ден като го остават да зима дълг и да се гърчи. Ама тез се внедриха в япония. Просто за да видат кога и как човек се пречупва и престава да работи ефективно и да твори, а почва да живурка.И ТАКЪВ ПРЕСТЪНПНИКОПАРАЗИт ми се дава за положителен пример?!?!?!?!? Давам заето, чесно. ВСИЧКО ЧИТАВО ОТ ЯПОНСКИЯ ЕКПЕРЕМИНТЕ БЕШЕ ВНЕДРЕНО В ЩАТИТЕ И РАЗПРЪСНАТО ПО СВЕТОТ. На умрелите опитни мишки - мир вам, и дори не благодарим. Отврат ти казвам.ВРЪЩАНЕ ОБАЧЕ - НЕМА. ИЛИ ХУГЕНОТИТЕ ИЛИ КАТОЛИЦИТЕ. Сорка, време разделно и война е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още