IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайските акции поведоха разпродажбите в Азия

Измерителят Shenzhen component се срина с над 6% до 10 379,28 пункта, а Shanghai composite изтри 5,1% до 2928,51 пункта

11:12 | 25.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Индексите в континентален Китай поведоха загубите на азиатските пазари в понеделник, следвайки показателите на Wall Street в петък, съобщава CNBC.

Измерителят Shenzhen component се срина с над 6% до 10 379,28 пункта, а Shanghai composite изтри 5,1% до 2928,51 пункта.

„Не е изненада и има много логика пазарите да се притесняват за Covid ситуацията, защото това със сигурност се отразява на икономическата активност“, коментира Тимъти Мое, стратег на Goldman Sachs.

Китай продължава да се бори с новия пик на болни от коронавирус в страната въпреки строгите блокади в градове като Шанхай. През уикенда властите в Пекин предупредиха, че вирусът се е разпространявал, без да е бил засечен, около седмица.

В Хонконг индексът Hang Seng се раздели с 3,7%, докато технологичният подизмерител Hang Seng Tech се сви с 4,9%.  Акциите на китайската виедокомпания Bilibili изтриха 5,4% в Хонконг, а листнатите в града книжа на Alibaba поевтиняха с 5,4%.

В Япония бенчмаркът Nikkei 225 се понижи с 1,9%, докато по-малкият Topix изтри 1,5%. Книжата на Nissan поевтиняха с 5,1% след съобщение на Bloomberg, че Renault може да продаде част от дела си в японската компания, за да се фокусира върху електрическите автомобили.

Южнокорейският измерител Kospi пък се понижи с 1,8%, а Kosdaq е назад с 2,5%. Акциите на Hyundai Motor поскъпнаха с 1,11%, след като компанията отчете ръст на нетната си печалба през първото тримесечие от 16,8% спрямо същия период на предходната година.

Пазарите в Австралия и Нова Зеландия бяха затворени в понеделник заради празници.

Фючърсите върху американските акции бяха леко надолу след разпродажбите от петък, когато индексът на сините чипове Dow Jones Industrial average се срина с над 900 пункта. Широкият измерител S&P 500 се понижи с 2,8%, а Nasdaq Composite с 2,6%.

Индексът на MSCI за акциите в Азиатско-Тихоокеанския регион извън Япония се сви с 2,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още