IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индексите в Азия бяха без единна посока след обявените мерки за подкрепа в Китай

Инвеститорите продължават да следят разпространението на коронавируса в Китай и влиянието му върху икомиката на страната

12:22 | 19.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Водещите борсови индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион завършиха търговската сесия във вторник без единна посока, докато инвеститорите се оглеждаха за пазарна реакция към съобщението на Китайската народна банка за финансова подкрепа, пише CNBC.

Хонконгският бенчмарк Hang Seng поведе загубите в региона, изтривайки 2,28% от стойността си, до 21 027,76 пункта.

Акциите на технологичните гиганти, листнати на борсата в града, поевтиняха, след като миналия петък властите в Китай обявиха забрана на живото излъчване на видеоигри без лиценз. Ценните книжа на Bilibili поевтиняха с 10,92%, тези на NetEase с близо 3%, а на Tencent - с 2,78 на сто. Цената на акциите на Alibaba намаля с над 4%. Технологичният подиндекс Hang Seng Tech се понижи с 3,79% до 4156,42 пункта.

Очакванията са борсата в Хонконг да продължи с волатилността, след като печалбата "все още е подложена на натиск", каза капиталовият стратег в Bank of America Securities Уини У. По думите й икономиката на Хонконг е тясно свързана с тази на континентален Китай.

"Имаме големи опасения за китайската икономика на фона на политиката за нулев брой новозаразени с коронавируса", коментира У.

От няколко седмици насам азиатската страна преминава през най-лошия си пандемичен период от пролетта на 2020 г., отчитайки рекорден брой новозаразени в различни точки на страната и въвеждайки строги противоепидемични мерки.

Във вторник показателите в континентален Китай отбелязаха понижения - измерителят Shanghai composite намаля с 0,05% до 3194,03 пункта, а показателят Shenzhen component изтри 0,5% от стойността си до 11 633,32 пункта.

В понеделник Китайската народна банка пое ангажимент да подсили икономиката и обяви нови мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса, засегнати от Covid-19.

Официалната статистика показа в началото на седмицата, че Китай неочаквано е постигнал силен икономически растеж от 4,8% през първото тримесечие на годината. За сравнение - през предходното тримесечие китайският брутен вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 4%, а прогнозите на икономистите за началото на 2022 г. бяха за повишение в размер на 4,6%.

Междувременно продажбите на дребно в страната са намалели с 3,5% на годишна база през март, което е отстъпление спрямо ръста от 6,7% за година, отчетен през първите два месеца на 2022 г. Спадът е по-голям от очакванията на икономистите за 2% понижение.

Японският бенчмарк Nikkei 225 нарасна с 0,69%, достигайки 26 985,09 пункта, докато индексът Topix отбеляза ръст от 0,83%. Южнокорейският индекс Kospi се повиши с 0,95% до 2718,89 пункта.

В Австралия показателят S&P/ASX 200 се увеличи с 0,56% до равнище от 7565,2 пункта.

Протоколите от последното заседание на централната банка на Австралия, публикувани във вторник, показаха, че регулаторът се доближава до първото лихвено повишение от над 10 години насам на фона на ускоряващата се инфлация и затегнатия пазар на труда, които насърчават ръста на заплатите.

Индексът на MSCI за акциите от Азиатско-Тихоокеанския регион извън Япония записа понижение от 0,35 на сто.

Японската йена продължи да поевтинява за 13-и пореден ден във вторник, когато един щатски долар се търгуваше срещу 128,21 японски йени. Австралийският долар се обменяше срещу 0,7394 щатски долара.

Цената на европейския сорт Брент намаля с 0,77% до 112,29 долара за барел.

Американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поевтинява с под 1% до 107,19 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 11.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още