IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите в Азия се повишиха, докато инвеститорите следят войната в Украйна

Ценовият възход на петрола и златото продължава

11:59 | 28.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Индексите в Азиатско-Тихоокеанския регион масово отбелязаха ръстове в понеделник, докато инвеститорите следят развитието на събитията в Украйна, пише CNBC.

В понеделник ценовият възход на суровия петрол продължи, а заедно с него цената на златото също се покачи. Цената на златото, което се приема като актив за съхраняване на стойността във времена на повишена несигурност, нарасна с 0,48% до ниво от 1896,70 долара за тройунция.

Нахлуването на Русия в Украйна разтърси всички пазари - от енергийния до този на метали и зърнени култури, като увеличи инфлационния натиск върху световната икономика, която вече и без това бе засегната от нарастващите разходи.

„Скокът в цената (на петрола), който наблюдаваме днес, беше гарантиран, като се има предвид значителното влошаване на ситуацията в Украйна през уикенда", каза Вандана Хари, основател на Vanda Insights. „Пазарите трябва да се подготвят за множество вторични трусове“, допълни експертът.

Повечето индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион бяха на зелена територия в понеделник.

Показателите в континентален Китай отбелязаха ръстове. Измерителят Shanghai composite нарасна с 0,32% до 3462,31 пункта, докато барометърът Shenzhen component също настъпи с 0,32% до ниво от 13 455,73 пункта. Единствено хонконгският индекс Hang Seng отбеляза спад в региона в размер на 0,24%, падайки до равнище от 22 713,02 пункта.

Японският бенчмарк Nikkei 225 също отбеляза леко повишение в размер на 0,19% до 26 526,82 пункта, докато индексът Topix нарасна с 0,57 на сто до 1886,93 пункта.

Южнокорейският показател Kospi бе на зелена територия с ръст от 0,84% до ниво от 2699,18 пункта, а измерителят Kosdaq настъпи с малко под 1% до 881,07 пункта.

Австралийският бенчмарк S&P/ASX 200 нарасна с 0,73% до 7049,1 пункта.

Данните показаха, че продажбите на дребно в Австралия са нараснали с 1,8% на месечна база през януари до 32,5 млрд. австралийски долара, която е втората по големина сума, откакто се води статистиката.

Широкият индекс на MSCI за акциите в Азиатско-Тихоокеанския регион извън Япония отбеляза лек спад.

Борсите в Тайван са затворени заради отбелязването на национален празник.

Въпреки че в петък щатските и европейските индекси завършиха търговската сесия с ръстове, играчите на пазара сложиха край на една изключително волатилна седмица, в която инвеститорите продължиха да следят ситуацията в Европа, докато редица западни страни обявиха санкциите си срещу Русия.

В понеделник централната банка на Русия повиши двойно лихвения процент и забрани на брокерите да продават ценни книжа на чужденци в опит да предпази активите на страната от наложените санкции от Запада. Освен това регулаторът въведе и задължителни продажби към държавата на твърда валута от приходите от износ на компаниите. Основният лихвен процент е повишен от 9,5% до 20%.

Доларовият индекс достигна 97,189 пункта, отбелязвайки ръст спрямо предишното си ниво от 96,615 пункта.

Един щатски долар се търгуваше срещу 115,52 японски йени, докато австралийският долар се обменяше срещу 0,7201 щатски долата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още