IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните акции помъкнаха азиатските индекси надолу

Нарасналата доходност по американски облигации направи технологичните акции непривлекателни за инвеститорите

11:41 | 05.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Технологичните акции, бъдещите приходи от които са по-непривлекателни за инвеститорите, когато доходността от облигациите нараства, обикновено биват засегнати, когато лихвите се покачват.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;</em><em>Chan Long Hei/Bloomberg</em></p>

Технологичните акции, бъдещите приходи от които са по-непривлекателни за инвеститорите, когато доходността от облигациите нараства, обикновено биват засегнати, когато лихвите се покачват. Снимка: Chan Long Hei/Bloomberg

Основните азиатски борсови индекси завършиха търговската сесия в сряда на червена територия, след като акциите на технологичните компании в Азиатско-Тихоокеанския регион поевтиняха, пише CNBC. Причина за понижението в цената на ценните книжа бе увеличение на доходността по щатските облигации.

Акциите на листнатия в Хонконг Tencent поевтиняха с 4,36% в следобедната търговия. Китайският технологичен гигант обяви, че ще продаде 2,6% от дяловото си участие в Sea Limited.

Ценните книжа на китайските технологични фирми, листнати на борсата в града, също отстъпиха, като тези на Meituan изтриха 9,93% от стойността си, а тези на Kuaishou – 6,64%. Бенчмаркът Hang Seng Tech index отстъпи с 4,24 на сто.

Най-големият пазарен регулатор в Китай обяви в сряда, че е глобил подразделения от Alibaba, Bilibili и Tencent поради неправилно докладване на сделки. Китайският регулатор на киберпространството обяви и проектозакон, засягащ мобилните приложения, включително и изискване за проверка на сигурността на тези приложения с функции, които биха могли да променят общественото мнение.

Акциите на южнокорейския телекомуникационен гигант Samsung Electronics поевтиняха с 1,65%, докато тези на Kakao отбелязаха спад в цената от 5,38 на сто. В Австралия акциите на Afterpay изтриха над 4% от капитализацията си.

Движенията се случиха, докато инвеститорите зорко следяха лихвите на облигационните пазари. Доходността по щатските облигации нарасна с най-бързия си темп от две десетилетия насам. Във вторник доходността върху 10-годишните щатски облигации, които са и бенчмарк, достигна 1,71% спрямо миналата си стойност от 1,6438%.

Технологичните акции, бъдещите приходи от които са по-непривлекателни за инвеститорите, когато доходността по облигациите нараства, обикновено биват засегнати, когато лихвите се покачват.

Ценните книжа на листнатия в Хонконг China Mobile поскъпнаха с 3,54%. Компанията дебютира на борсата в Шанхай в сряда. Това бе най-голямото публично предлагане на книжа в Китай от десетилетие насам, според Ройтерс. Акциите на компанията, листнати в континентален Китай, поскъпнаха с 0,521 на сто.

Междувременно книжата на China Huarong Asset Management отбелязаха силен спад в цената от близо 50%, след като търговията с тях бе възобновена след деветмесечно отсъствие.

Индексът Shanghai composite в континентален Китай отстъпи с 1,02% до 3595,18 пункта, докато бенчмаркът Shenzhen component отбеляза спад от 1,795% до 14 525,76 пункта.

В Южна Корея показателят Kospi изтри 1,18% от стойността си до 2953,97 пункта, докато в Австралия измерителят S&P/ASX 200 също бе на червено с 0,32% спад, достигайки 7565,80 пункта.

В Япония показателят Nikkei 225 отбеляза незначителен ръст от 0,1% до 29 332,16 пункта, а индексът Topix също се покачи с 0,45% до 2039,27 пункта.

Широкият индекс на акциите извън Япония MSCI отбеляза спад от 0,87 на сто.

Доларовият индекс достигна ниво от 96,195 пункта, като продължава ръстовете си от миналата седмица, когато се повиши над нивото от 96 000 пункта.

115,91 японски йени се търгуваха за долар, докато австралийският долар се обменяше срещу 0,7234 щатски долара.

Цената на суровия петрол спадна след оповестяването на данни за нараснали щатски запаси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още