IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските банки свиват традиционното кредитиране заради опасения за икономиката

За да изпълнят държавни квоти към края на годината, банките са се насочили към нискорискови финансови инструменти

09:49 | 05.01.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайските банки са побързали да изпълнят миналия месец годишните квоти за кредитиране, наложени от държавата, купувайки нискорискови финансови инструменти, а не издавайки заеми – действия, които според банкери и анализатори отразяват предпазливостта на финансовите институции към забавящата се икономика на страната, съобщава Financial Times.

Ръстът в търсенето на банкови акцепти, които са гарантирани от емитентите си и технически се класифицират като заеми, е намалил доходността по инструментите до близо 0% през втората половина на декември. Рекордно ниска доходност от 0,007% е била достигната на 23 декември.

Това е доста под средната цена на капитала на китайските банки от 2,5% за същия период, което означава, че те са предпочели да губят пари по банкови акцепти с ниска доходност, вместо да рискуват по-големи загуби, емитирайки собствени заеми на по-високи лихвени проценти.

Администрацията на президента Си Дзинпин иска банките да отдават повече кредити, особено на малки и средни предприятия в предпочитани от правителството сектори, например земеделие и електрически превозни средства. Банките обаче не са склонни да го правят, защото вярват, че забавящата се икономика на Китай е свила групата от квалифицирани кредитополучатели.

Кредитни служители казват, че купуването на банкови акцепти, за да се изпълнят кредитните квоти, е бил най-безопасният начин да се подкрепят политическите цели на правителството.

„Подкрепата на по-широката икономика е политическа задача, на която не можем да кажем „не“, казва изпълнителен директор в Zhongyuan Bank в централния град Джъндоу, поискал да остане в анонимност. „Нашите загуби от купуването на банкови акцепти са по-малки от кредитирането на неквалифицирани бизнеси“.

Компаниите използват банкови акцепти като форма на плащане, което притежателят може да осребри в банката издател. Те могат да бъдат купувани и продавани на отворените пазари, например на Shanghai Commercial Paper Exchange.

Кредитните служители казват пред FT, че регулаторните репресии на Си Дзинпин са ударили много от кредитополучателите им в сектори като недвижими имоти и частно образование, а няма признаци условията скоро да се подобрят.

„Властите искат от нас да подкрепим реалната икономика, докато в същото време държим лошите кредити под контрол“, казва кредитен служител в Zheshang Bank в Ханджоу, поискал анонимност. „Това е трудно за постигане в сегашната бизнес среда“.

Общото социално финансиране на Китай – най-широкият показател за кредитно предлагане, отчете три последователни двуцифрени спада на годишна база от юли до септември, което отразяваше усилията на правителството да свие жилищния балон, затягайки ипотечното кредитиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още