IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отлага решението за разширяване на закона за санкциите за Хонконг

Централното правителство „разчита да изслуша още мнения по този въпрос", пишат местни медии

13:12 | 20.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/JEROME FAVRE</em></p>

Снимка: EPA/JEROME FAVRE

Според съобщение в медиите китайското ръководство е отложило решението за закона за чуждестранните санкции в Хонконг и Макао. Противно на очакванията, постоянният комитет на Общокитайското събрание на народните представители (висшият законодателен орган на Китай) отложи планираното за днес гласуване на въпроса за разширяване на закона за противодействие на чуждестранните санкции на Хонконг, съобщи South China Morning Post.

Както отбелязва източник на изданието, централното правителство „разчита да изслуша още мнения по този въпрос“.

Предложеният закон предизвика напрежение сред международните корпорации и финансовите институции, които се опасяват, че политическите спорове на Китай със САЩ и Европа ще се отразят и на бизнеса. Съществуват и опасения, че специалният статут на Хонконг като свободен азиатски икономически и финансов метрополис може да бъде застрашен.

Антисанкционният закон за Хонконг се предвижда да не бъде приет по автоматизъм, а да премине през местния законодателен процес за изработване на собствена версия, адаптирана според местната реалност. Очаква се това да отнеме няколко месеца. 

На 10 юни Китай прие законопроекта в отговор на санкциите на САЩ и на други западни държави. Белият дом засили санкциите върху Пекин и Хонконг поради приемането на Закона за националната сигурност в специалния административен район, както и заради реформата на местната избирателна система. Законът за противодействие може да се прилага за физически лица, членовете на техните семейства и организации. Той предвижда възможност за отказ за издаване на виза, депортиране и замразяване на активи. 

Експертите гледат на закона като на възпиращ инструмент, който да попречи на САЩ или Европа да наложат допълнителни санкции. Поради потискането на демократичното движение в Хонконг и отношенията към мюсюлманското уйгурско малцинство в Синдзян в северозападен Китай САЩ и ЕС наложиха различни санкции срещу властите в Хонконг и Китай.

През юни Народният конгрес вече беше приел закон за санкциите за Народната република. Той забранява на компаниите и физическите лица да прилагат санкции срещу китайските компании и вместо това призовава за сътрудничество с китайската държава. Санкции, като замразяване на банкови сметки, отнемане на визи и депортиране са насочени срещу предприятия, мениджъри и членове на семейства. Засегнатите компании могат да съдят чуждестранни компании за обезщетение. Засега обаче няма известни случаи, в които законът да е бил използван.
 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още