IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възръщаемостта на Китайския фонд за социално осигуряване достига 11-годишен връх

През 2020 г. фондът прибавя 378,7 млрд. юана от своите инвестиции, което е с с 30% повече в сравнение с 2019 г.

15:55 | 19.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският фонд за социално осигуряване, управляван от Националния съвет за социално осигуряване на Китай, отчита през 2020 г. най-голямата си възвръщаемост от 2009 г. насам, докато търговията с акции на местно ниво процъфтява, съобщава Nikkei Asia Review.

Фондът прибавя 378,7 млрд. юана (58,4 млрд. долара) през миналата година чрез своите инвестиции, което е с 30% повече в сравнение с 2019 г., посочват от съвета. 

Това представлява възвръщаемост от 15,84%, най-високата за последните 11 години и почти двойно по-голяма от средногодишното ниво от 8,51%, отчетено през последните две десетилетия. 

В основната на тези добри резултати стои печелившата търговия с акции, като континенталният индекс Shanghai composite успя да прибави през 2020 г. 13,9% към стойността си.

Фондът се придържа към стратегията си да играе изцяло „стабилизиращата“ роля при дългосрочните фондове на вътрешната фондова борса и работи усилено за увеличаване на възвръщаемостта на инвестициите, като същевременно предотвратява рисковете, изтъкват от националния съвет.

Фондът успява да подобри структурата на портфейла си с фиксиран доход, да увеличи инвестициите във фондовете за капиталови инвестиции и да се възползва възможностите за осигуряване на капитал за нови, развиващи се индустрии и за финансиране на устойчиви инвестиции.

Националния Националния

Националния съвет за социално осигуряване е създаден през 2000 г., за да управлява резервния фонд за социално осигуряване, който е предназначен да допълни държавната пенсионна система, администрирана от провинциалните власти. Самият фонд започва да инвестира през 2001 г., като в момента се намира под нарастващ натиск за увеличаване на възвръщаемостта, тъй като бързо застаряващото население на Китай и увеличаването на броя на пенсионерите оказват по-голям натиск върху финансите на пенсионната система.

Фондът получава пари чрез трансфери от правителството и също така разпределя акции в държавни предприятия. През 2017 г. Пекин публикува политика, изискваща прехвърляне на 10% от държавния капитал в големи и средни държавни предприятия към резервния фонд, което му позволява да се възползва от капиталовите постъпления, когато акциите поскъпват и да печели от плащанията на дивиденти.

В края на 2020 г. общите активи на Китайският фонд за социално осигуряване възлизат на 2,9 трлн. юана, включително 1 трлн. юана (34,7%) от преки инвестиции в активи и 1,9 трлн. юана (65,3%) от инвестиционни активи, поверени на външни мениджъри. Оншорните активи представляват 90,3% от общите, а офшорните - 9,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още