IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконг поведе ръстовете, докато много от борсите в Азия остават затворени

Основна тема във фокуса на инвеститорите беше първият разговор между американския президент Джо Байдън и китайския му колега Си Дзинпин

11:36 | 11.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Taylor Weidman/Bloomberg</em></p>

Снимка: Taylor Weidman/Bloomberg

Докато голяма част от основните борси в Азия почиват заради национални празници, индексите на борсата в Хонконг и други части на региона записват ръстове, съобщава CNBC.

Хонконгският бенчмарк Hang Seng напредна с 0,5% до 30 173,57 пункта.

Китайската платформа за търговия с потребителски стоки Meituan оглави индекса, след като акциите ѝ поскъпнаха с 3,39 на сто. Цената на книжата на Xiaomi Corp. нарасна с 2,1%, докато акциите на China Mobile Limited поскъпнаха с 1,2 на сто. Стойността на книжата на Alibaba Group Holding Ltd. се понижи с 0,38 на сто. 

Индийският показател Sensex регистрира ръст от 0,2% до 51 382,86 пункта.

В Австралия индексът ASX 200 се понижи с 0,1% до 6850,10 пункта.

Акциите на енергийната компания Viva Energy поскъпнаха с 6,32 на сто, докато тези на Mayne Pharma прибавиха 4,84% към стойността си

Борсите в Токио, Тайван, Сеул и Шанхай остават затворени заради празници.

Инвеститорите обърнаха внимание на телефонния разговор между 46-тия американски президент Джо Байдън и държавният глава на Китай Си Дзинпин. Това е първият пряк контакт на държавния глава на САЩ с лидера на втората по големина световна икономика, откакто Байдън спечели президентските избори през ноември и встъпи в длъжност миналия месец.

По думите на Си конфронтацията между Пекин и Вашингтон ще е катастрофална и за двете страни, затова те трябва да възстановят начините за избягване на недоразумения и лоши преценки.

Байдън и Си обсъдиха „принудителните и несправедливи икономически практики на Китай, репресиите в Хонконг, нарушенията на правата на човека в Синдзян и все по-категоричните действия в региона, включително към Тайван“, посочва се в съобщението на Белия дом.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още