IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай потвърди, че е наредил унищожаването на ранни проби на Covid-19

Като причина за това се изтъква ситурността

13:51 | 17.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Paul Yeung/Bloomberg</p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Високопоставен китайски държавен служител потвърди твърдението на американския държавен секретар Майк Помпейо, че в началото на януари Пекин е казал на лабораториите в страната да унищожат пробите от коронавирус, но заяви, че думите на Помпейо са били подвеждащи, пише Wall Street Journal.

На брифинг, проведен на 6 май, Помпейо обвини Китай, че е скрила избухването на епидмията на Covid-19 в Ухан. Освен това заяви, че Националната здравна комисия на Китай е наредила унищожаването на пробите на вируса на 3 януари.

Запитан за този коментар в рамките на брифинг в Пекин представителят на Националната здравна комисия Лиу Дънфън потвърди, че комисията е дала такова нареждане „за предотвратяване и контрол на пандемията, което също е изиграло важна роля за предотвратяване на рисковете, свързани с биологичната безопасност“.

“Ако лабораторните условия не могат да отговорят на изискванията за безопасно съхраняване на пробите, пробите трябва да бъдат унищожени на място или прехвърлени към професионална институция за прехвърляне“, уточнява Лиу.

Китайското законодателство разполага с ясни правила за работа с високопатогенни проби, каза той.

Обвиненията на Помпейо, че пробите са били унищожени, в опит да се прикрие случващото се „изваждат фактите от контекста с цел умишлено заблуждаване на хората“, посочва още Лиу.

Ранният отговор на разпространението на коронавируса в Ухан от страна на Китай стана обект на множество критики. Пекин и Вашингтон си прехвърлят вината за пандемията, която зарази 4,6 млн. души и взе над 310 хил. жертви в глобален мащаб.

Много правителства, включително това на САЩ, разполагат с регулации, изискващи лабораториите с по-нисък рейтинг на защита да унищожат или да прехвърлят другаде пробите с очевидно опасни патогени. И все пак китайското правителство е предприело и други действия, предполагащи, че иска да предотврати разследване на произхода на вируса.

В края на декември местните власти в Ухан събраха множество проби от пазара, от който се вярва, че е тръгнал вирусът, и включи професионални екипи за дезинфекция на мястото, писа Wall Street Journal по-рано. Четири месеца по-късно властите все още не споделят данни от тези проби с никакви лаборатории извън Китай.

Занимаващи се с казуса в Китай и от чужбина коментират пред WSJ, че са били информирани от китайските власти, че животните, иззети от пазара, са били унищожени.

По време на брифинга си Лиу коментира, че Китай винаги е бил активен в споделянето на подобни проби с други страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още