IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски кораби отново доближиха спорни японски острови

Пекин редовно изпраща кораби в района, само тази година десет пъти

17:45 | 10.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: EPA/11th Regional Coast Guard/JAPAN COAST GUARD</p>

Снимка: EPA/11th Regional Coast Guard/JAPAN COAST GUARD

Китайски кораби отново се приближава до група острови, контролирани от Япония в Източнокитайско море. Както обяви в неделя японската брегова охрана, на двата китайски кораба е било наредено да напуснат водите около островите Сенкаку.



Това е трети поред ден, в който китайски кораби са навлезли в териториалните води на Япония. Твърди се, че японска риболовна лодка е била преследвана от китайците. Бреговата охрана на Япония е изпратила патрулен кораб за защита на рибарите.

Пекин редовно изпраща кораби в района, само тази година десет пъти, съобщават японски медии.

Необитаемите острови всъщност са под японска администрация, но също така за тях претенции изказват Китай и Тайван, където островите се наричат Диаою и Диаоютай. Предвид предполагаемите находища на газ и нефт мястото е от голямо стратегическо значение.

Отношенията между Япония и Китай, които са обтегнати от години заради японското военно минало и островните спорове, наскоро отново се подобриха. През 2010 г. Токио национализира островите Сенкаку, префектура Окинава, разгневявайки Китай, който също претендира за островите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още