IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай дава нов тласък на строителството на въглищни централи

Одобрените 10 GW нови мощности сигнализират, че китайската икономика постепенно започва да увеличава оборотите след овладяването на пандемията

10:47 | 11.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Според Caixin обаче не е ясно дали тази тенденция на интензивно одобрение на подобни проекти ще се запази през годината. Агенцията посочва, че около 10 GW по-стари въглищни мощности ежегодно биват извеждани от експлоатация през последните години.

Бързият темп на одобренията през първото тримесечие може да се дължи на въздействието на огнището на COVID-19 и огромното съпътстващо икономическо забавяне, смята Йе Чън, старши енергиен експерт. Именно желанието за бързо икономическо възстановяване е накарало властите да включат за одобрение всички налични проекти и да дадат тласък на онези, които преди това са били забавени или отложени.

Експертът посочва също, че дори след получаване на одобрение на новите проекти обикновено им трябват около две години за изграждане и изчисляване на бъдещите икономически тенденции и очаквания. "Въпреки че в момента потреблението на електроенергия не изглежда толкова високо, урбанизацията, използването на електроенергия в селата и възстановяването на веригите на доставка предоставят широко пространство за увеличаване на бъдещото търсене", смята Йе Чън.

Внезапният скок на одобренията следва няколко години сравнително слаба активност за такова ново строителство, тъй като Китай се опитва да балансира излишното предлагане с търсенето.

През 2016 г. енергийните регулатори стартираха политика, насочена към контролиране добавянето на нови въглищни мощности, а в 13-ия петгодишен план на Китай беше споменато създаването на „таван“ за изграждане на такива мощности. Друг документ, издаден през 2017 г., е изискал спирането на строителството на 35,2 GW нови въглищни мощности и отлагане на други 55,17 GW, за да се даде повече време на индустрията да усвои всички нови мощности.

През 2017 г. доставчиците на електроенергия, генерирана от изкопаеми горива, загубиха общо 13,2 млрд. юана (1,87 млрд. долара) въпреки допълнителните 38,55 GW, които бяха добавени към мрежата. Загубите продължиха и през 2018 г.

През първите девет месеца на 2019 г. 46% от централите, захранвани с изкопаеми горива, на пет от най-големите производители на електроенергия в страната продължиха да губят пари дори след като бяха инсталирани още 30 GW нови мощности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Valentin13
преди 4 години
китаеца няма много сърце, но мозъка му сече яко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още