IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Япония и Австралия поведоха зелената вълна на борсите в Азия днес

Инвеститорският оптимизъм беше стимулиран от новините за потенциално лечение срещу Covid-19

11:35 | 30.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Основните борси в Азия затвориха с повишения  в четвъртък след новините за напредък при намирането на лечение за  Covid-19, информира CNBC.

В континентален Китай индексът Shanghai composite нарасна с 1,33% до 2860,08 пункта. Показателят Shenzhen composite добави 1,89% до 1763,36 пункта.

Японският измерител Nikkei 225 се повиши с 2,14% до 20 193,69 пункта, след като акциите на производителя на роботи Fanuc поскъпнаха с 5,63%. Индексът Topix отчете ръст от 1,03% и приключи сесията на ниво от 1464,03 пункта.

Австралийският бенчмарк  ASX 200 затвори с повишение от 2,39% при 5522,40 пункта.

Към 11:18 ч. българско време йената се търгува на ниво от 106,64 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,655 за щатски долара.

Сингапурската банка DBS Group отчете 29-процентов спад на годишна база в нетната си печалба за първото тримесечие. Въпреки това акциите на банката поскъпнаха с над 4%.

Борсите в Хонконг и Южна Корея бяха затворени в четвъртък заради честване на национални празници.

Инвеститорският оптимизъм беше насърчен от информацията, че антивирусното лекарство Ремдесивир на Gilead Sciences може да се окаже потенциално лечение за пациенти с Covid-19.

От Gilead Sciences съобщиха, че предварителните резултати от проучването им показват, че най-малко 50% от пациентите, лекувани с петдневна доза Ремдесивир, са се подобрили и повече от половината са изписани от болницата в рамките на две седмици.

По-късно в сряда здравният съветник на Белия дом д-р Антъни Фаучи заяви, че изпитването за лекарството от NIAID, в което са участвали около 800 пациенти, показва „доста добри резултати“ и че лекарството ще постави нов стандарт при грижата за пациентите с Covid-19

Икономическите данни на Китай

Предварителните данни показват, че производствената активност в Китай се разширява леко през април. Според правителствените данни индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на  промишлеността достигна 50,8 пункта. От друга страна частното проучване на  Caixin / Markit за април показа ниво на промишленият PMI от 49,4.

Заседанията на централните банки

Междувременно в сряда Федералният резерв на САЩ обеща да задържи лихвите си близо до нула толкова дълго, колкото е необходимо, и да предостави допълнителна помощ на икономиката.

Днес се провежда и заседанието на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), който също трябва да реши бъдещето на лихвените проценти в региона.

„Не мисля, че пазарът всъщност очаква много да излезе от срещата на  ЕЦБ днес“, каза Крейг Чан, стратег в Nomura. „Очакваме намаляване на лихвения процент с 20 базисни пункта“, каза Чан. "Бих казал също, че има известен риск дали покупките на активи ще бъдат увеличени", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 11.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още