IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вариантите пред Китай – икономическо възраждане или нова вълна от COVID-19?

Стремежът на втората по големина икономика в света да се върне към нормалното е като нож с две остриета и целият свят ще наблюдава дали Пекин ще успее

08:16 | 22.04.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

В сравнение с Европа и САЩ Китай и други азиатски страни изглежда успяват да отговорят по-бързо на заразата. Много хора наблюдават процеса на възстановяване в Азия, тъй като все още остава неясно дали в крайна сметка социалният живот и икономиката ще се върнат към нормалния си ритъм, или предстои втора голяма вълна от нови случаи на зараза.

Рисковете

В проучване, публикувано в Lancet, експертите предупреждават именно за риска от възобновяване на огнището на коронавируса в региона.

Отбелязвайки, че блокирането и ограниченията на пътуванията в Китай са успешни по отношение намаляването на „броя на инфекциите до много ниски нива“, те добавят, че без ваксина или постигане на „стаден имунитет“ вирусът може лесно да се разрази отново , тъй като бизнесът, заводите и училищата постепенно отварят, докато случаите на внасяне на вируса продължават да се увеличават. 

„Дори и в най-проспериращите и добре финансирани мегаполиси, като Пекин и Шанхай, ресурсите на здравеопазването са ограничени и здравните услугите ще изпитат затруднения при рязко увеличаване на търсенето", предупреждава един от авторите на изследването - проф. Гейбриъл Люн от университета в Хонконг. „Нашите констатации подчертават важността да се гарантира, че местните здравни системи разполагат с достатъчно персонал и ресурси, за да се сведат до минимум смъртните случаи, свързани с COVID-19“, добавя той.

Освен Китай и други азиатски страни действат предпазливо при премахването на наложените ограничителни мерки заради заразата.

Ситуацията в региона

В петък Сингапур съобщи за 287 нови случая на COVID-19, отбелязвайки най-голямото увеличение на броя на заразените за един ден в града-държава от началото на пандемията. Само три от случаите са били внесени от други страни, което сочи за наличието на ново вътрешно огнище.

По-рано тази седмица сингапурските власти забраниха всички публични събирания до 4 май, а новото законодателство, свързано със заразата, наложи нови сериозни наказания за всеки, който наруши мерките за социално дистанциране или карантина.

В Хонконг също се забелязва подобен скок на случаите, след като специалният административен район на Китай облекчи ограниченията въпреки многото случаи на заразени с внесена от чужбина инфекция. Оттогава властите отново засилиха контрола и призоваха хората да бъдат по-строги в упражняването на социално дистанциране. Въпреки че това показва известен успех, здравните служители заявиха в четвъртък, че все още се изисква бдителност.

Южна Корея, която беше аплодирана за ефективния си отговор срещу вируса, не поема такива рискове. Изказвайки се в четвъртък, заместник-министърът на здравеопазването Ким Ганглип заяви, че въпреки продължителния спад на новите случаи, ограниченията за големи събирания ще останат в сила през великденските празници и страната трябва "да продължи усилията за прекъсване на всякакви връзки за спорадично пренасяне на клъстери".

Китай преживя икономическите и здравните ефекти от разпространението на вируса и понесе основната тежест на блокирането на икономиката. Желанието на хората най-накрая да се върнат към нормалния живот е разбираемо. Гражданите и останалият свят обаче ще трябва да наблюдават със затаен дъх дали страната ще успее да се възстанови напълно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 4 години
Китай от коронавируса вече се е управил. От икономическите последици от карантината има да се управя десетилетия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
Като гледам тук какви умират, някакви на хемодиализа, които каквото и да хванат, ще умрът, но ги пишат към вируса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 4 години
При положение че всички манипулират статистическите данни подобни новини са безсмислени .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още