IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Действията на МВФ върнаха оптимизма на азиатските борси

Всички борсови индекси затвориха с повишения, като най-голям беше ръстът на хонконгския бенчмарк Hang Seng

11:51 | 05.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Основните борси в азиатско-тихоокеанския регион затвориха с повишения в четвъртък, след като от Международния валутен фонд (МВФ) обявиха отпускането на пакет от 50 млрд. долара за борба с въздействието от коронавируса. Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева каза, че парите са "незабавно" достъпни и са предназначени за страни с ниски доходи и развиващи се пазари, цитира я CNBC.

В континентален Китай индексът Shanghai composite нарасна с 1,99% до 3071,68 пункта. Показателят Shenzhen component добави 1,9% до 11 711,37 пункта. Измерителят Shenzhen composite се повиши с 1,78% до 1929,44 пункта.

Хонконгският индекс Hang Seng нарасна с 2,08% до 26 767,87 пункта, след като акциите на застрахователната компания AIA поскъпнаха с около 3%.

Австралийският бенчмарк ASX 200 се повиши с 1,11% и затвори при 6395,70 пункта. Акциите на CSL поскъпнаха с 3,51%.

Данните за търговията на Австралия през януари, публикувани в четвъртък, надхвърлиха очакванията на анализаторите. Търговският излишък на страната достигна 5,21 милиарда австралийски долара (приблизително 3,445 млрд. щатски долара) на сезонно коригирана база. За сравнение икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че излишъкът ще нарасне до 4,8 млрд. австралийски долара.

Междувременно властите на страната предупредиха, че коронавирусната криза ще отнеме най-малко половин процент от растежа през текущото тримесечие, предава Ройтерс.

В Япония показателят Nikkei 225 затвори с повишение от 1,09% при 21 339,12 пункта, докато индексът Topix добави 0,88% и приключи сесията на ниво от 1515,71 пункта. В Южна Корея бенчмаркът Kospi се повиши с 1,26% при 2085,26 пункта, след като акциите на Celltrion поскъпнаха с 4,3%.

Към 11:26 ч. българско време йената се търгува на ниво от 107,07 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,663 щатски долара.

В сряда Кристалина Георгиева заяви, че МВФ призовава средствата от пакета да бъдат използвани първо за укрепване на системите за здравеопазване, а след това за целенасочени фискални програми от стимули за повишаване на ликвидността. Действията на организацията са предприети на фона на поредица от намаления на лихвените проценти от различни централни банки през тази седмица, като Федералния резерв на САЩ и Централната банка на Австралия.

„Поддържаме портфейлите си сравнително балансирани, все още има голяма несигурност, тъй като случаите на коронавирус се увеличават в чужбина“, каза Ед Брук, старши инвестиционен съветник в Escala Partners.

„Това, което виждаме сега, са все повече отговори от страна на централните банки, а също и от правителствата чрез фискалната им политика“, каза Брук и добави: „Това в момента помага на пазарите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 4 години
БРАВО КРИСИ!! БРАВО ГЕОРГИЕВА!!В качеството си на еврокомисар навремето "спаси" БЕДСТВАЩИТЕ ХАИТЯНИ с едни 800 мил европейски помощи отпуснати от ЕС , които никой не разбра къде отидоха. Филма на Генка Шекерова за Хаити и съдбата на тези "помощи" разкри една грозна истина за едни изчезнали стотици милиони предназначени за нещастните хаитяни. Сега отново мадам Георгиева е призована да "спаси" света от КОРОНА ВИРУСА с едни 50 млрд. долара , които до вчера бяха само 12 млрд. долара "ПОМОЩИ" включващи "политически съвети и техническа помощ, основаваща се на глобални познания и знания на някои държави". като например САЩ "ЕСТЕСТВЕНО ОТ ТЕЗИ "ПОМОЩИ" ЩЕ СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ 60 ДЪРЖАВИ ПОДОБНИ НА НАШАТА , НА ЧИИТО СМЕТКИ КЪМ ТАЗИ ВЗАИМО СПОМАГЕТЕЛНА КАСА НАРЕЧЕНА МВФ ЩЕ БЪДЕ ОТРАЗЕНА "техническа помощ, основаваща се на глобални познания" за БОРБА С КОРОНОВИРУСА!!!.Сериозна работа си е този КОРОНА ВИРУС .Още по сериозно е състоянието на СРИВАЩИТЕ СЕ ИНДЕКСИ НА АМЕРИКАНСКАТА БОРСА , където ще отидат тези 50 млрд. долара за да се "СПАСИ" ЧОВЕЧЕСТВОТО от този КИТАЙСКИ ВИРУС довел до колапс на великата АМЕРИКАНСКА ФИНАНСОВА СИСТЕМА. КАТО БЪЛГАРИН ИСТИНСКИ СЕ ГОРДЕЯ, ЧЕ "СПАСЕНИЕТО" НА АМЕРИКАНСКАТА И ОСТАНАЛИТЕ СВЕТОВНИ БОРСИ Е В РЪЦЕТЕ НА ЕДНА НАША "СЪНАРОДНИЧКА" ИЗДИГНАЛА СЕ ДО ТАКИВА ПОЗИЦИИ В СВЕТОВНИТЕ ФИНАНСИ. Какви величия е родила нашата БКП !!Гордеем се с теб Криси!Малко ми е неприятно ,че България ще е в списъка на тези 60 държавици, които ще се наложи да КУПУВАТ ЕДНИ ПЛАТЕЖНИ ИНСТРУМЕНТИ НА МВФ НАРЕЧЕНИ СПЕЦИАЛНИ ПРАВА НА ТИРАЖ С КОИТО ДА ПЛАТИМ ЛЕПТАТА СИ ЗА СПАСЯВАНЕ НА СВЕТОВНИТЕ ФИНАНСИ. С тази велика "спасителна мисия" са свързани и операции с печатането на дълг за 700 милиона които Горанов и правителството сътвориха за по кратко и от месец, Така и не стана ясно от какво е породена необходимостта от този нов държавен дълг, но то се подразбира , че ще е за доброто на света. В живота обикновено е така - ЕДИН ПИЕ , ДРУГ ПЛАЩА. Ние винаги сме от плащащите!!ХА, ДА НИ Е ЧЕСТИТО. Пак сме "СПАСИТЕЛИ" !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още