IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът в Азия се завърна въпреки незадоволителните данни от Китай

Сред основните борси в региона само австралийската затвори с понижение

12:57 | 02.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Основните борси в Азия затвориха с повишения в понеделник след резките спадове от миналата седмица, въпреки че данните за китайската промишленост, публикувани през уикенда и в понеделник, представиха много по-мрачна картина от очакваното, информира CNBC.

В континентален Китай индексът Shanghai composite се повиши с 3,15% при 2970,93 пункта. Показателят Shenzhen component добави 3,65% до 11 381,76 пункта. Бенчмаркът Shenzhen composite натрупва 3,77% до 1869,65 пункта. Хонконгският индекс Hang Seng също се повиши с 0,62% до ниво от 26 291,68 пункта.

Фабричната активност в Китай се е понижила до рекордно ниско ниво през февруари. Индексът на мениджърите по поръчките PMI на Caixin за сектора на промишлеността е спаднал до 40,3 пункта. От друга страна публикуваните през уикенда данни от Националното статистическо бюро показаха, че официалният PMI е спаднал до 35,7 през февруари.

„Индексът PMI за промишлеността през февруари в Китай е съпоставим с резултатите, наблюдавани по време на финансовата криза“, каза Ричард Йеценга, главен икономист на Australia and New Zealand Banking Group.

От своя страна японският измерител Nikkei 225 повиши с 0,95% до 21 344,08 пункта. Акциите на Sharp поскъпнаха с 2,2% след съобщенията на японските медии в края на миналата седмица, че компанията е готова да започне изработването на маски на фона на недостига, причинен от притесненията за коронавируса. 

По-рано през деня управителят на Централната банка на Япония Харухико Курода обеща банката да стабилизира финансовите пазари. По този начин поне в този ден той допринесе за спиране на сриването на цените на акциите.

Бенчамаркът Kospi от Южна Корея добави 0,78% и затвори при 2002,51 пункта. В Австралия обаче индексът ASX 200 затвори с понижение от 0,77% до 6391,50 пункта.

Към 11:54 ч. българско време йената се търгува на ниво от 107,78 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,655 щатски долара.

Междувременно индексът FTSE Bursa Malaysia KLCI се понижи с 1,06% до 1466,94 пункта. В страната беше назначен нов министър-председател, след като бившият премиер Махадир бин Мохамад неочаквано подаде оставка през миналата седмица. Индонезийският бенчмарк Jakarta Composite също спадна с повече от 1%, след като страната потвърди първите си два случая на коронавирус, предава Ройтерс, позовавайки се на президента на страната Джоко Уидодо.

„Пазарите казват, че знаят всички лоши новини, разпродажбите могат да доведат до предоставяне на икономически стимули от страна на власите, а стимулите се разглеждат като добра новина за пазарите поне в краткосрочен план“, каза Васу Менон, инвестиционен стратег в OCBC Bank.

Менон заяви, че пазарите вече прогнозират "агресивен ход" от страна на Федералния резерв на САЩ, след коментарите на управителя на централната банка в петък относно предприемането на "подходящи" действия за подкрепа на икономиката. Междувременно „лошите“ данни за китайския PMI също повишиха очакванията, че Китайската народна банка може да предприеме действия, каза стратегът.

Досега са потвърдени най-малко 85 000 случая на заразени с коронавирус в целия свят и 2900 починали. В неделя генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че глобалните пазари „трябва да се успокоят и да се опитат да видят реалността“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още