IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корпоративните резултати отразяват продължаващото икономическо забавянe на Китай

Съвкупната нетна печалба на 3607 нефинансови компании, регистрирани в страната, намалява с 2,2% до 1,52 трлн. юана

10:45 | 08.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Традиционните търговци на дребно, както и търговците на автомобили, обаче, изпитват затруднения. Печалбата на Wangfujing Group, държавен оператор на универсални магазини, търговски центрове и супермаркети, пада с 37% през тримесечието, докато продажбите се понижават леко.

Африканската чума по свинете, който удари жестоко свинефермите в страната, е друг рисков фактор.

"2020 г. ще представи нови предизвикателства за инфлацията при стоките", коментира Джоуи Уот, изпълнителен директор на KFC и оператора на Pizza Hut за Китай Yum China. Повишаването на цените на месото подтиква компанията да експериментира с предложения като бургери с гъби.

От WH Group определят африканската чума по свинете като „безпрецедентно предизвикателство“. Засега обаче печалбата на WH и други големи китайски производители нарастват благодарение на покачващите се цени на месото. WH отчита 8-процентен ръст на печалба за тримесечието.

От друга страна печалбата на банките нараства със сходни темпове. За 33-те китайски банки, които представиха пълни данни за третото тримесечие, ръстът на заемите помага за увеличаването на деветмесечните им нетни приходи до 7,5%.

В същото време обаче скачат сериозно и необслужваните кредити - с 4,3% за тримесечието.

Проблемът е най-сериозен при по-малките банки, където ситуацията е "доста трудна", смята анализаторът на S&P Global China Ratings Ли Ин.

Един от секторите, които се възползват от ситуацията с кредитите, е този на недвижимите имоти. Секторът, който включва големи разработчици като China Vanke и Greenland Holdings, се радва на 17-процентен скок на нетната печалба през първите девет месеца на годината.

Високите цени на недвижимите имоти, обаче, също носят проблеми. Китайската асоциация за леки коли посочва, че скъпите жилища отнемат от разходите за други сфери. Понастоящем доверието на потребителите не е достатъчно силно, за да подкрепи покупките както на жилища, така и на автомобили, казва се в последния месечен доклад на асоциацията.

"Покупателната способност трудно ще се възстанови в краткосрочен план", коментират нейни представители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още