IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подновените търговски тревоги не попречиха на поскъпването на акциите в Азия

Японският индекс Nikkei 225 единствен отбелязва понижение

13:17 | 01.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Акциите в Азия завършиха първата борсова сесия от месец ноември след смесена търговия на фона на подновените опасения относно възможността за сключване на дългосрочна търговска сделка между Китай и САЩ, предава CNBC.

В континентален Китай индексът Shanghai composite се повиши с 0,99% до ниво от 2958,20 пункта, Shenzhen component отбеляза увеличение от 1,73% до 9802,33 пункта, а Shenzhen composite също нарасна 1,28% до приблизително 1637 пункта.

Проучване на активността на китайските фабрики, изготвено от Caixin, показа, че производствената активност в страната се е увеличила повече от очакваното през октомври. Ден преди това официалните данни за индекса на мениджърите по поръчките PMI показват абсолютно противоположното, а именно, че производствената активност в Китай се е свила за шести пореден месец през октомври. Разминаването в данните вероятно се дължи на това, че проучването за PMI обикновено разчита на данни от големи и държавни предприятия, а индикаторът Caixin борави с данни от малки и средни компании.

В Хонг Конг индексът Hang Seng нарасна с 0,72% към последния си час на търговия, след като акциите на ESR Cayman поскъпнаха със 7%, след като компанията направи своя дебют на борсите в петък.

Междувременно, индексът Kospi от Южна Корея се повиши с 0,8% и затвори на ниво от 2100,20 пункта.

Бенчмаркът ASX 200 в Австралия се възстанови от по-ранен спад и затвори на ново от 6669,10.

Японският индекс Nikkei 225 се понижи с 0,33% и затвори при 22 850,77 пункта, докато индексът Topix приключва търговския ден при 1666,50 пункта. Акциите на най-големия производител на игрални конзоли в света, Nintendo, поскъпнаха със 7,46%, след като компанията обяви в четвъртък печалба за второто тримесечие, която надхвърли пазарните очаквания.

Инвеститорите наблюдават с интерес развитието на търговските отношения между САЩ и Китай на фона на подновените притеснения, след като Bloomberg News съобщи в четвъртък, позовавайки се на анонимни източници, че китайските служители поставят под съмнение възможността за дългосрочна търговска сделка със САЩ. Според предоставената информация китайските служители са загрижени за „импулсивния характер“ на президента Доналд Тръмп и риска той да се откаже от всякакъв вид сделки.

Очакваше се сделката от първата фаза на търговските преговори между двете страни да бъде подписана в средата на ноември месец на срещата на високо равнище на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Чили. Оптимизмът на инвеститорите обаче беше попарен, след като южноамериканската държава отказа домакинството си на събитието поради продължаващите антиправителствени протести в страната.

От своя страна, президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че скоро „ще бъде обявено“ новото място за подписване на „фаза първа“ от търговската сделка с Китай.

През нощта на щатските борси индексът Dow Jones Industrial Average се понижи с 140 пункта или с 0,52%. S&P 500 и Nasdaq Composite, от своя страна, също отбелязаха понижения съответно с 0,30% и 0,14%.

Доларовият индекс, който проследява силата на американската валута спрямо кошницата от конкурентни валути, беше последно засечен на ниво от 97,33 пункта.

Йената се търгува на ниво от 107,99 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,6897 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още