IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търговските вълнения доведоха до смесена търговия на азиатските борси

Инвеститорите продължават да следят развитието на търговската война между САЩ и Китай, докато страните работят за подписването на сделката

12:15 | 29.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Основните акции на азиатски пазари се търгуваха смесено по време на борсовата сесия във вторник. Фокусът на инвеститорите беше поставен върху последните развития на търговския фронт между САЩ и Китай, след като двете най-големи икономики в света потвърдиха, че работят за подписване на сделка, предава CNBC.

В Япония индексът Nikkei 225 нарасна с 0,47% и затвори на ниво от 22 974,13 пункта, докато Topix прибави 0,86%, за да завърши търговския си ден на 1662,68 пункта.

В Южната Корея измерителят Kospi затвори с понижение от 0,04%при 2 092,69 пункта.

Бенчмаркът ASX 200 в Австралия нарасна с 0,07% и приключи сесията на ниво от 6745,40 пункта.

Индексът на Hang Seng в Хонконг спадна с 0,39%, след като акциите на HSBC поевтиняха с 1,24%. Кредиторът отчете печалба за третото тримесечие, която е с 18% по-ниска спрямо предходната година.

Междувременно ръководителят на администрацията на Хонконг Кари Лам заяви във вторник, че очаква градът да отчете отрицателен ръст на икономиката за 2019 г., на фона на продължаващите с месеци протести.

В континентален Китай индексът Shanghai composite се понижи с 0,87% и затвори при 2954,18 пункта, докато Shenzhen composite спадна с 0,94% до 1642,68 пункта.

Инвеститорите продължават да следят развитието на търговската война между САЩ и Китай. Службата на американския търговски представител заяви в понеделник, че Вашингтон обмисля удължаване на срока на наложените мита върху китайски внос на стойност 34 милиарда долара, който изтича на 28 декември . За сметка на това, миналата седмица Службата заяви, че Китай и САЩ са близо до финализиране на сделката от първа фаза.

От своя страна президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че се очаква сделката с Китай да бъде подписана „предсрочно", но не уточни срока.

„Като се имат предвид възходите и паденията, които видяхме през последната година и повече на този фронт, мисля, че е много трудно да се каже категорично: „Да, това е окончателната сделка. Да, това е краят на тези въпроси “, заяви Хю Йънг, управителен директор за Азия в Aberdeen Standard Investment.

„Подозирам, че ще продължим да говорим за това и след година", каза Йънг, позовавайки се на проблеми като конкуренцията между САЩ и Китай за надмощие в пространството на безжичните 5G технологии.

През нощта на щатските борси индексът Dow Jones Industrial Average се повиши с 132 пункта или с 0,49%. S&P 500 и Nasdaq Composite, от своя страна, се повишиха съответно с 0,56% и 1,01%.

Доларовият индекс, който проследява силата на американската валута спрямо кошницата от конкурентни валути, беше последно засечен на ниво от 97,90 пункта, след ръст от 0,14% .

Йената се търгува на ниво от 108,91 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,6849 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още