IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси не намериха единна посока след влизането в сила на новите мита

Държавният съвет на Китай обяви допълнителни мерки за подкрепа на икономиката

11:36 | 02.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските фондови борси не намериха единна посока в понеделник, след като последният кръг от мита, наложени взаимно между САЩ и Китай, влязоха в сила през уикенда, съобщава CNBC. В същото време пазарите проследиха и по-добрите от очакваното данни за индустриалния сектор в Китай.

В континенталната част на Китай показателят Shanghai composite добави 1,31% към стойността си, а Shenzhen component напредна с 2,18%.

Държавният съвет на Китай обяви допълнителни мерки за подкрепа на икономиката в неделя. В изявлението беше посочено, че се придава голямо значение на развитието на сектори като инфраструктура, високи технологии и трансформация на традиционните индустрии.

На борсата в Хонконг индексът Hang Seng се понижи с 0,34% на фона на напрежението в града заради поредните протести през уикенда. Акциите на железопътния оператор MTR поевтиняха с над 3%, тъй като инфраструктурата на много гари беше повредена през последните няколко дни.

Бенчмаркът на сините чипове в Япония Nikkei 225 се понижи с 0,41%, а Topix – с 0,44%.

В Южна Корея измерителят Kospi едва помръдна в посока нагоре с 0,07%.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 затвори сесията на червена територия със спад от 0,38%.

В неделя влязоха в сила американски мита върху китайски стоки на стойност 112 млрд. долара, като в същото време Пекин започна да налага мита върху вноса на стоки от САЩ на стойност 75 млрд. долара.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че двете страни все още възнамеряват да се срещнат, за да преговарят по-късно този месец.

„Не очаквам много от двете страни, а можем само да се надяваме, че няма да се случи нещо по-лошо“, коментира Ричард Харис, изпълнителен директор на Port Shelter Investment Management.

Последното проучване за производствения сектор в Китай обаче изненада пазарите с ръста си през август.
Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) Caixin/Markit за август се оказа на ниво от 50,4 пункта, което е над очакванията на икономистите, интервюирани от Ройтерс за 49,8 пункта. Въпреки това официалните данни на правителството, публикувани през уикенда, показаха, че производствената активност в Китай се свива за четвърти месец подред през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още