IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блокада на транспорта: Лам счита, че Хонконг е на ръба на опасна ситуация

В града се провежда голяма стачка, най-малко 24 000 души от 20 сектора възнамеряват да участват в протеста

08:54 | 05.08.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Ройтерс</em></p>

Снимки: Ройтерс

Сутринта преди планирана генерална стачка в Хонконг премиерът Кери Лам предупреди за голяма заплаха за финансовата столица. Последните протести поставяли града на ръба на много опасна ситуация, каза Лам на кратка пресконференция в понеделник сутринта.



Тя предупреди, че правителството ще бъде решително по отношение на поддържането на реда в Хонконг и ще възстанови доверието. Нямам намерение да подавам оставка, добави още Лам, цитирана от Ройтерс. „Като ръководител на правителството поема, отговорност за проблемите и съм решена да ги видя разрешени“, поясни още главният администратор.  Продължилите с месеци протести отправят предизвикателство към суверенитета на Китай, предупреди още Лам, цитирана от Ройтерс.

В същото време в града се провежда голяма стачка. В сутрешния час пик в Хонконг имаше значителни закъснения на транспорта, тъй като демонстрантите са блокирали части от мрежата на метрото, влакове и пътища.


На летището в града трябваше да бъдат отменени над 100 полета, тъй като много служители са излезели в болничен. Местните медии съобщават, че експресната връзка с летището също е била прекъсната.

За по-късно през деня са обявени протести в осем области. Най-малко 24 000 души от 20 сектора възнамеряват да участват в стачката в понеделник, твърдят организаторите.

Лам изглеждаше уморена по време на пресконференцията си. През последните седмици във финансовия метрополис се провеждат ежедневни демонстрации или протестни маршове, понякога със стотици хиляди участници, което често води до сериозни конфронтации. Полицията често използва сълзотворен газ, гумени куршуми и други мерки за контрол на масите.

Насилието и инцидентите предизвикаха безпокойство сред населението, твърди Лам. Според нея е дошъл моментът да се загърбят разликите и народът да се „събере заедно“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 4 години
който е свикнал да е свободен, не си дава лесно свободата .... то да не е русия или източна европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
redcretin
преди 4 години
Очевидно е, че народът не ще да се събира заедно с комунистически Китай :)ХонгКонг може да дерайлира и цял Китай, ако нещата продължат по тоя начин с некомпетентната намеса на администрацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още